Coby malá holčička si zahrála ve slavné trilogii Slunce, seno… a pomáhala tak propagovat jihočeské Hoštice. Coby účetní ale této obci pořádně zavařila, když jí vytunelovala účet, připravila ji bezmála o 2,5 milionu korun. O dalších téměř 1,3 milionu pak kvůli své hráčské vášni  obrala Hrádek u Sušice, jemuž se také starala o finance. Teď za to potrestal Okresní soud v Klatovech Markétu Nemravovou (39) ze Sušicka mírnou podmínkou. Ženě, které hrozilo až osm let vězení, pomohlo, že od začátku vše doznávala, spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení a uzavřela se státní zástupkyní Marcelou Šímovou dohodu o vině a trestu.

Zdroj: Milan Kilián

Obec Hoštice podle obžaloby Nemravová tunelovala od září 2019 do června 2020. „Neoprávněně převedla formou velkého množství bezhotovostních bankovních transakcí z bankovního účtu obce Hoštice na svoje účty finanční částku v souhrnné výši 3 433 189,33 Kč, což učinila jako zaměstnankyně – účetní obce,“ uvedla Šímová. Dodala, že v uvedeném období se Nemravové podařilo na účet vrátit 957 981,28 Kč, škoda tak činí 2 475 208 Kč. V případě Hrádku stačilo obžalované jen několik dní. Mezi 28. květnem a 2. červnem 2020 si coby účetní obce poslala 1 293 336 Kč. Peníze patřící obcím podle obžaloby použila zejména na financování svých online hazardních sázek u různých společností.

Protest proti GigaFactory
Stovky lidí z celé ČR protestovaly proti zvažovanému rušení letiště

Její jednání odhalil pracovník banky, který upozornil obec Hrádek na nestandardní pohyby na účtu. Žena nezapírala a ke všemu se přiznala. Policistům uvedla, že finance používala na hraní hazardních her na online hracích automatech. Posílala si stále další peníze, neboť věřila, že vyhraje a obecní finance bude moci vrátit zpět na účet. Podle znalkyně z oboru psychiatrie Pavly Bittnerové trpí Nemravová patologickým hráčstvím.

U soudu pronesla obžalovaná jen několik slov, neboť již před líčením uzavřela dohodu o vině a trestu. „Po celou dobu spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení, snaží se škodu splácet. Svým současným zaměstnavatelem je hodnocena velmi kladně. Dosud nebyla projednávána v přestupkovém řízení a nemá žádný záznam v rejstříku trestů,“ uvedla státní zástupkyně Šímová, která se s Nemravovou dohodla na trestu 30 měsíců, podmíněně odloženém na zkušební dobu tří let, a na tom, že státu propadne bezmála čtvrt milionu korun, zajištěných na jejím hráčském účtu. Senát v čele se soudcem Petrem Sperkem dohodu schválil. Zároveň obžalované nařídil uhradit škodu obci Hoštice. S obcí Hrádek už Nemravovavá před líčením uzavřela smír v občansko-právním řízení. Verdikt není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu.