Nastal dlouho očekávaný den. Alespoň pro Jana Silovského ze Spáleného Poříčí, který právě dnes stane před soudem kvůli obžalobě z přípravy teroristického útoku. Kauzu bedlivě sleduje také veřejnost, která čeká, jak dopadne případ vůbec prvního Čecha, který se podle obžaloby chtěl přidat k organizaci Islámský stát (IS). Hlavní líčení je plánováno na tři dny, tedy do pátku, kdy by podle informací Deníku také mohl padnout rozsudek.

Konvertoval k islámu

Silovský u soudu ve středu dopoledne řekl, že v Sýrii nechtěl nikoho zabíjet. Naopak doufal, že tam brzy zemře on sám. "Chtěl jsem nejít někoho z IS a přidat se k nim. Moc jsem nepřemýšlel nad tím, co bych tam dělal. Doufal jsem, že mě tam někdo brzy zastřelí. IS by mě asi poslal do bitvy a tam by mě zabili," řekl obžalovaný. Ten zároveň u soudu trvdil, že je muslim. "To, že jsem konvertoval k islámu, nikdo z rodiny nevěděl. S jinými muslimy jsem nebyl v kontaktu," řekl v soudní síni. Ve výpovědi také uvedl, že se učí arabsky.

Letenky z Prahy do Istanbulu a z Istanbulu do města Gaziantep, které se nachází nedaleko hranic se Sýrií, si muž objednal přes internet. Ze Gaziantepu pak chtěl jet vypůjčeným autem na syrské hranice, kde by vyhledal bojovníky Islámského státu.

Kdyby ho IS přijal, byl by prý ochoten podstoupit i vojenský výcvik. S určitými metody IS ale Silovský prý nesouhlasí. "Souhlasím s tím, že chtějí udělat jednu zemi, jen chalífát, ale nesouhlasím s jejich metodami. Jsou moc násilné," řekl Silovský.

Nenápadný a tichý kluk

A jak vlastně Jana Silovského, který je od loňského července ve vazbě, vnímá okolí? Podle sousedů nenápadný a tichý kluk, který pomalu nepozdravil, šedá myš, jíž si ani nevšimnete.

Mladý muž bydlel v jednom z domů na malém městě se svou matkou a sestrou. Ta v rozhovoru pro televizi Prima odmítla, že by se její bratr chtěl přidat k organizaci Islámský stát. „Je to blbost, brácha je nevinný. Jako zajímal se o to, koupil si tam letenku, aby se podíval, jak to tam vypadá, a jel domů," pronesla mladá žena.

Mířil do Sýrie

Kriminalisté jsou však jiného názoru. Silovský, kterého zadrželi loni v únoru na letišti v tureckém Istanbulu, odkud měl namířeno do Sýrie, se turecké policii údajně přiznal k tomu, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se právě k Islámskému státu.

Podle rodiny je to však nesmysl. „Dali mu tam v té jejich řeči podepsat nějaký papír a on to podepsal, aby ho pustili. Nevěděl, že podepisuje nějaké přiznání. Neměl tam žádného překladatele, nevěděl, co podepisuje," je přesvědčená sestra Silovského. Uvedla také, že s pistolí si bratra nedokáže představit a že do lidí by nikdy nestřílel.

Silovský podle dostupných informací sledoval problematiku Islámského státu na sociálních sítích, v mobilu měl uložená i videa této organizace. Další propagandistická videa policisté objevili v jeho počítači.

Až doživotní trest

Janu Silovskému nyní hrozí trest od dvanácti do dvaceti let vězení, anebo i výjimečný trest, v úvahu tedy přichází i doživotí. Soudní jednání, u něhož se dá očekávat velký zájem médií, začne v malé jednací síni, další dva dny pokračuje v největší jednací síni krajského soudu. Podle mluvčího soudu Davida Ungra se už nepodařilo na první den soudu najít větší prostor, všechny velké jednací síně jsou obsazené jinými případy.