"Obžalovaný se k vraždě v podstatě doznal," uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Podotkl však, že soudci nemohli uvěřit obhajobě obžalovaného, který svou výpověď postavil na tom, že jednal ve strachu a vlastně se bránil. "Nemohli jsme uvěřit tomu, že se pan Diro poškozeného, který byl navíc o mnoho let starší, bál. Svým jednáním to nedal nijak najevo. Konflikt, který mezi nimi nastal, mohl vyřešit například odchodem, on však zvolil to, že si došel pro nůž. V tomto směru je tedy obhajoba obžalovaného nelogická," vysvětlil Špeta.

Vzhledem ke zmíněným okolnostem též soudci odmítli překvalifikovat věc na trestný čin zabití, kde je nižší trestní sazba, a Dira soudili pro vraždu.

Útok na muže, který měl nedožitých šedesát let, byl podle soudního lékaře opakovaný a vedený velkou silou. 

Tragická událost se odehrála letošního 20. března kolem třinácté hodiny v bytě v jednom z domů v ulici 26. dubna v Chebu. S druhem své babičky se mladý muž pohádal a poté na něj zaútočil kuchyňským nožem s téměř dvaceticentimetrovou čepelí. Bodl jej do hrudníku a levého boku, čepel zasáhla též dvě místa na levé paži. „Poškozený na místě zemřel na následky krevní ztráty," uvedl státní zástupce Pavel Hajný.

V bytě jedna plus jedna, kde se vše stalo, žil Jiří Diro společně se svou babičkou, dědečkem, matkou a sestrou. Před útokem nepracoval, píchal si pervitin a peníze na něj a další potřeby dostával podle svých slov od matky. V roce 2014 skončil kvůli závislosti na pervitinu v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech. V osudný den přišel na přetřes jeho zahálčivý život. „Děda mi vyčítal, že furt spím, že jsem feťák," řekl před soudem Diro. „Začali jsme se hádat, já ho strčil, on strčil do mě, pak mě začal škrtit a řval, že mě zabije. On mě napadl, bál jsem se o svůj život. Vytrhl jsem se mu, zpanikařil a šel jsem do kuchyně pro nůž. Pak jsem se vrátil a bodl jsem ho," popsal v pondělí před soudem mladý muž.

Parazitující život

"Je pravda, že obžalovaný nikde nepracoval, užíval pervitin a v podstatě ho živila matka a babička. Jeho život označila znalkyně jako parazitující," uvedl Špeta s tím, že Diro by se měl nad tímto svým dosavadním životem vážně zamyslet.

Obžalovanému, kterému bude zítra teprve čtyřiadvacet let, původně hrozilo až osmnáct let odnětí svobody. Soudci ale mimo jiné přihlédli i k tomu, že se jedná o jeho první závažnější střet se zákonem. V minulosti sice dostal podmínku za krádež auta, ale osvědčil se, takže nyní se na něj hledělo jako na netrestaného. 

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Jiří Diro si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání, stejně tak se v jednací síni vyjádřil i státní zástupce.