Neštěstí se odehrálo loni v březnu, kdy matka přivezla do nemocnice syna, jenž snědl fazole, které jsou v syrovém stavu toxické, zvláště pro tak malé dítě. Doktor Zahálka, který neměl od rodičů správné informace o počtu spolykaných kusů, se rozhodl pro vypláchnutí chlapečkova žaludku solným roztokem. Po několika hodinách po zákroku však u dítěte došlo k zástavě srdce a dechu a ani přes prováděnou resuscitaci se ho nepodařilo oživit. Příčinou smrti byl otok mozku.

Podle státní zástupkyně zvolil primář dětského oddělení Domažlické nemocnice špatný postup vedoucí k fatálním následkům. Měl nechat dítě převézt na specializované pracoviště, kde by fazole ze žaludku odstranili. Zahálka je přesvědčen, že nechyboval. „Použil jsem správný medicínský postup,“ řekl soudu. Hájil se tím, že se radil s pražským toxikologickým střediskem. Tam mu řekli, aby fazole ze žaludku co nejrychleji odstranil. Navíc považoval převoz pacienta s ohledem na situaci za riskantní.

Georg Klein u klatovského soudu.
Podvodem chtěl získat kompenzační bonusy. Hrozí mu osm let vězení

Podle soudního znalce Michala Hladíka podal Zahálka chlapci příliš koncentrovaný solný roztok. Ten namísto 0,9 procenta chloridu sodného totiž obsahoval procent 15. Právě to způsobilo u dítěte metabolický rozvrat, vedlo k otoku mozku a následně ke smrti jediného dítěte svých rodičů. Soudní znalec také uvedl, že doktor měl pacienta transportovat jinam.

Podle závěru soudu byl postup, který lékař zvolil, špatný. „Aplikace vysoce koncentrovaného solného roztoku je v příčinné souvislosti se smrtí nezletilého chlapečka,“ konstatoval předseda senátu Jan Švígler. Doplnil, že rodina zesnulého dítěte má zničený život. Zahálku potrestal letos v červnu za usmrcení z nedbalosti trestem 20 měsíců, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let. Na dobu tří let mu také uložil zákaz výkonu povolání.

Po odvolání se případem zabýval Krajský soud v Plzni, který i na základě stanovisek lékařů předložených obhajobou vrátil případ k projednání do Domažlic. Zde byla čtena stanoviska lékařských odborníků, v nichž mimo jiné zaznělo, že šlo o mimořádnou situaci, že roztok nebyl tak silný, jak uvádí znalec, že dítěti mohl být osudným jed z fazolí či že postup lékaře byl podle lékařských pravidel. Znalec Hladík ale i po slovní přestřelce s doktorem Zahálkou setrval na svých závěrech, mimo jiné, že na vině byl silný solný roztok.

Večer a na začátku noci mají strážníci v Plzni plné ruce práce. Hlídku, kterou Deník doprovázel, zaměstnal opilec, výtržníci, zloděj, ale i třeba sběr stříkaček či dopravní přestupek.
REPORTÁŽ: Král opilců, zfetovaná parta. Strážníci to nemají lehké

Státní zástupkyně stejně jako v červnu navrhla podmínku a zákaz činnosti. Obhájce obžalovaného, jenž neúspěšně žádal o revizní znalecký posudek, řekl, že doktor Zahálka udělal vše pro to, aby dítě zachránil a navrhl zproštění obžaloby.

Senát i po doplnění dokazování znovu došel k závěru, že je Zahálka vinen, a uložil mu stejný trest jako v prvním případě. „Není možné rozhodnout jinak, než že obžalovaný je vinen. Zachránil tisíce, možná více životů, ale v tomto případě selhal. Zvolil naprosto špatný postup, který vedl ke smrti dítěte,“ uvedl soudce Švígler. Nemocnice, která dle informací Deníku rodičům zatím nevyplatila žádné odškodné, by podle něj měla otci i matce zaplatit nejméně po 10 milionech korun. To ale tento senát nařídit nemůže. Verdikt není pravomocný. Obžalovaný se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu. Případ se tak znovu vrátí ke Krajskému soudu v Plzni.