Trojici pachatelů poslal dohromady na šestnáct let za mříže. Verdikt zatím není pravomocný, neboť obžalovaní si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Čtyřiadvacetiletého Jana Červenku z Vlkýše na Plzeňsku a o rok mladšího Romana Hummela ze Stoda poslal soud shodně na pět let do věznice s dozorem. Jejich komplici Jackovi Adamovi Sontowskému (32) z Polska, který žije v Plzni, soudci vyměřili šest let v přísnějším typu věznice s ostrahou. Poté, co si trest odpyká, bude navíc na deset let vyhoštěn z České republiky.

"Nemáme pochybnosti o tom, že jmenovaní spáchali to, co je jim kladeno za vinu. Svědčí o tom nejen jejich doznání, ale také svědectví přepadených barmanů," uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Loupili třikrát

Trojice má na svědomí hned tři loupeže. Loňského 27. srpna ve tři hodiny ráno přijela do herny ve Zbůchu. Hummel hlídal dveře, Sontowski barmana a Červenka šel krást.

Třináctého září se jmenovaní vydali na lup znovu. S kuklami na hlavách vstoupili ve 22.40 h. do baru v Nýřanech a chtěli peníze. Sontowski, který měl u sebe revolver, měl na barmanku řvát, aby mu dala peníze, nebo jí prostřelí hlavu. Z kasy pak muži sebrali 36 tisíc korun, servírce ukradli notebook a telefon a ještě si odnesli pivo a cigarety.

K poslednímu přepadení došlo loňského 24. září v baru ve Staňkově. Vietnamského majitele a provozovatele herny, který bránil svůj majetek, muži vytáhli ven a srazili jej k zemi.

Obžalovaní, kteří se před soudem snažili své jednání zlehčit, si loupením podle verdiktu přišli zhruba na sto tisíc korun.

Ze svědectví barmanů vyplynulo, že násilí se dopouštěl nejvyšší z trojice, což je Sontowski. Ve Zbůchu pak Hummel ještě poranil barmana, když mu do očí nastříkal slzný sprej.

Řešili finanční problémy

Obžalovaní se na přepadení první herny domluvili už čtrnáct dní dopředu a taktéž si rozdělili své role. "Jednali jako členové organizované skupiny," zdůraznila soudkyně.

Červenka s Hummelem v pátek v jednací síni neskrývali překvapení nad nepodmíněným trestem. Pohybovali se však v sazbě od pěti do dvanácti let. "O podmínce by se dalo uvažovat, kdyby šlo o ojedinělý exces, ale oni loupili hned třikrát a otázkou je, co by se dělo, kdyby nebyli dopadeni," tázala se soudkyně.

Upozornila též na to, že takto nelze řešit finanční problémy. "Oni potřebovali peníze na úhradu dluhů. Obžalovaný Hummel, který si koupil auto, řešil svou finanční situaci půjčkami, i když věděl, že to nezvládne hradit. Pak došlo na loupežné přepadení. Kdyby svou finanční situaci takto řešil každý, sedíme tady od rána do večera," pronesla předsedkyně senátu.