Podle obžaloby dvaatřicetiletý Miroslav Foltýn vloni v listopadu v Karlových Varech dvěma údery dlaní dítěti způsobil krvácení do mozku, bez lékařské pomoci by zemřelo. Soud dnes muži uložil pětileté vězení, rozsudek je pravomocný.

Událost se stala loni 13. listopadu odpoledne, a to na ubytovně v Karlových Varech, kde muž žil se svou družkou, synkem a jejími čtyřmi dalšími dětmi. Foltýn dle rozsudku kojence dvakrát udeřil dlaní do levé strany hlavy a krku. Dítě v té době sedělo v dětské autosedačce a bylo připoutáno bezpečnostními popruhy.

Chlapeček následkem úderů utrpěl krevní výrony, otok na temeni hlavy. „Dále krvácení pod tvrdou plenu mozkovou v levé čelně temenní krajině, krvácení pod měkkou klenbu mozkovou a mnohočetné krevní výrony v oblasti sítnice," uvedl státní zástupce. Právě krvácení do mozku ohrozilo dítě na životě, muselo být operováno, při zákroku mu byla vypouštěna krev.

Foltýn, který se vzdal práva na odvolání, se už dříve k činu přiznal. Uvedl, že fackami chtěl utišit plačícího syna. Podle znalců je muž lehce mentálně retardovaný, jeho úsudek odpovídá dítěti ve věku osmi až deseti let, jednal v afektu.

Krajský soud jej poslal do věznice s dozorem, musí také zaplatit téměř 120.000 korun náhradu škody zdravotní pojišťovně. Podle dostupných informací je chlapeček nyní v ústavní péči.

Více o případu čtěte ZDE.