Phishingové útoky
Jedná se o podvodnou techniku využívanou na internetu, díky níž se zloději dostanou k citlivým údajům, jako jsou hesla k internetovému bankovnictví, čísla kreditních karet atd. Principem je rozesílání podvodných 
e-mailů, které se tváří důvěryhodně. Loni před těmito e-maily varovala Česká pošta.

Loni před nimi varovala Česká pošta. Takzvané phishingové útoky, díky kterým se organizované skupině podařilo vysát z několika firemních účtů miliony korun, si právem zasloužily pozornost veřejnosti. Kriminalisté v souvislosti s tím loni zadrželi dva Poláky, a proti nim státní zástupce podal obžalobu. Za trestný čin podílnictví v úterý soudci potrestali Damiana Michala Surowiece. Podle nepravomocného rozhodnutí si má Polák odsedět dva roky ve věznici s dozorem. Součástí trestu je vyhoštění z Česka na pět let. Surowiecův krajan Dariusz Szymon Tetela byl soudem vyloučen ze společného řízení, neboť je neznámo kde.

Podtrženo sečteno, potrestaný byl pouze jeden člověk, podle všeho „malá ryba". Kořeny celé kauzy jsou totiž podle lidí zainteresovaných v případu mnohem hlubší. Za vším zřejmě stojí lidé z Polska, ovšem operují po celé Evropě.

Stačil jeden e-mail

Jak vlastně celý systém fungoval? Scénář byl vždy stejný. Firmě přišel email od podvodníků, který se tvářil jako zpráva od České pošty. Když jej uživatel otevřel, do počítače se mu dostal vir, který podvodníkům umožnil proniknout do internetového bankovnictví společnosti a odčerpávat takto peníze na různé účty.

Dvojice Poláků, kterou zadrželi kriminalisté, v kauze figurovala tak, že v Česku zakládala účty, na které zcizené peníze chodily.

„Otevřela jsem mail od České pošty a do počítače se mi dostal vir. Tak mi to později vysvětlil náš správce," uvedla Kristýna Dolečková ze společnosti Urban Technik. O pět dní později odešlo z firemního účtu během pouhých čtyř minut celkem 550 tisíc korun na dva účty vlastněné Poláky. Podle majitele firmy Jana Urbana přitom nebylo možné, aby někdo dal příkaz k úhradě z jejich počítače. „Bez klientské karty, čtečky a PIN kódu nelze transakci provést," řekl Urban policistům.

Dohromady 1,7 milionu korun podvodníci loni v září vysáli i z účtu firmy Kovo Kasejovice Klima. „Z našeho účtu odešlo šest plateb kolem 250 tisíc korun. Celkem to bylo 1,7 milionu korun," uvedl ředitel společnosti Lukáš Vodička.

Mezi další poškozené společnosti patří i firma Provodínské Písky. 26. září 2013 odešly z účtu firmy na osm různých účtů skoro tři miliony korun.

Byl ve finanční tísni

Damian Michal Surowiec před soudem uvedl, že se jeho rodina ocitla v tíživé finanční situaci a od svého kamaráda, jistého Tomasze Kowalského, se dozvěděl o možnosti, jak snadno přijít k penězům. Stačilo jen založit v Česku několik účtů a poté z nich vybrat peníze. Instrukce mu prý telefonicky dávala osoba, kterou nikdy neviděl. „Otevřel jsem si účty v Praze, v Liberci a Hradci Králové. Kowalski mi řekl, ať nemám péči o to, zda jsou ty peníze legální nebo ne," kál se před soudem Surowiec. Ještě s Tetelou jej loni v září v Hradci Králové zadrželi policisté, když jeli z jednoho účtu vybrat peníze. Beztak byla jejich snaha marná, protože účty už byly zablokované. Díky tomu se část odčerpaných peněz firmám vrátila.

„Soud měl k dispozici výpověď Dariusze Szymona Tetely, který se doznal. Hovořil též o trestné činnosti obžalovaného Surowiece. Soud také pracoval z výpisy z účtů poškozených společností. Vina obžalovaného byla podle nás prokázána," zdůvodňovala rozsudek předsedkyně senátu Okresního soudu Plzeň-jih Drahomíra Regnerová.

I přesto, že Surowiec neměl z trestné činnosti žádný prospěch, soudci rozhodli, že musí uhradit škodu. České spořitelně 550 tisíc korun a firmě Provodínské písky 345 tisíc korun. Firmu Kovo Kasejovice Klima, která žádala kolem jednoho milionu korun, soud odkázal na civilní řízení.