Žena vloni v dubnu zaútočila v Karlových Varech nožem s dvaceticentimetrovou čepelí na dvě ze svých tří dětí. Zavraždila tříletou dceru a pokusila se zabít i o dva roky staršího syna, který přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Pouze třetí dítě, tehdy šestiměsíčního chlapce, matka při svém řádění ušetřila.

Matka se k činu u plzeňského soudu přiznala. Řekla, že měla velké finanční problémy, což bylo i důvodem, že dlužila nájemné za byt a měla ho tak opustit. „Byla jsem v hrozném stresu, protože jsme se měli v ten den kvůli neuhrazení nájmu vystěhovat. Blížila se 16. hodina, kdy měla přijít majitelka bytu, a já nevěděla, jak to vyřešit. Chtěla jsem to skončit. Věděla jsem, že děti nemůžu nechat samotné. Čím více se ta hodina blížila, tím více jsem byla ve stresu. Tak jsem zaútočila na děti," říkala u soudu. Zatímco dívce zasadila matka devět ran kuchyňským nožem, pětiletému chlapci pět. Přežil jen díky tomu, že matku i s dětmi nalezla majitelka bytu v krvi a přivolala pomoc a lékaři pak odvedli výbornou práci.

Ilustrační foto
Na stavbě v Plzni zahynul cizinec. Spadlo na něj těžké bednění

„Vím, že jsem to udělala, ale nechtěla jsem jim ublížit. Zřejmě jsem tak zareagovala, protože jsem nevěděla, jak pokračovat. Chtěla jsem je uchránit. Bála jsem se, že se z nás stanou bezdomovci a děti nebudou mít co jíst," tvrdila soudu Kristýna K.

Senát v čele se soudkyní Lucií Bočkovou došel k závěru, že obžalovaná, která měla dle znalců v době spáchání činu plně zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti, svoje potomky napadla se záměrem je zabít. Jednala přitom sobecky, neboť nebyla v bezvýchodné situaci, jak tvrdila. Uložil jí proto výjimečný trest 22 let vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou. „Součástí trestu je i vyplacení vysokého odškodného za duševní útrapy a bolestné otci a dětem. Ženě byl zabaven i kuchyňský nůž, kterým na děti zaútočila," informovala tehdy mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. Odškodné je 1,7 milionu korun.

Kristýna K. se proti verdiktu odvolala, ale ve snížení trestu doufala marně. „Odvolací senát Vrchního soudu v Praze rozhodl o odvolání obžalované tak, že bylo zamítnuto jako nedůvodné,“ informovala Deník mluvčí VS Kateřina Kolářová. Doplnila, že proti rozhodnutí odvolacího soudu není přípustný žádný řádný opravný prostředek.