Verdikt Zemského soudu v Norimbersku z listopadu 2013 zněl čtyři roky a deset měsíců nepodmíně a zákaz pobytu na území Německa po dobu deseti let. Muž si zbytek trestu odpyká v jedné z českých věznic. V pátek o tom rozhodli soudci Krajského soudu v Plzni. Verdikt zatím není pravomocný.

Celá věc sahá do května 2013. Sladký jel tehdy do Holandska, odkud přivezl více než pět kilogramů marihuany. Drogu chtěl v Německu prodávat. Vynesla by mu až 25 tisíc eur. Smůlu měl však o několik dní později, když jej v autě pod vlivem vlivem kokainu a konopí zastavili policisté. Zásilku určenou k prodeji u něj muži v uniformách zajistili. Bylo to v Norimberku.

Muž byl zadržen a tamější soud jej v listopadu 2013 poslal za mříže kvůli dovozu a nedovolenému obchodování s omamnými a psychotropními látkami v množství větším než malém.

Plzeňští soudci nyní na návrh ministerstva spravedlnosti rozhodovali o tom, zda německý verdikt uznají i u nás a Sladký si zbytek trestu odpyká v Česku. A rozhodli, že ano. Sladký bude zařazen do věznice s ostrahou.

Před soudem ovšem zaznělo i to, že Sladký o přesun do Česka nestojí a svůj trest by si rád odseděl v Německu. Německá strana však poukázala na to, že se jedná o občana České republiky, kterému norimberský soud kromě vězení zakázal pobyt v sousední zemi na deset let.

Za drogy už seděl

„Návrhu ministerstva spravedlnosti, aby zdejší soud rozhodl o uznání pravomocného rozsudku německého soudu, jsme vyhověli. Byly pro to splněny veškeré zákonné podmínky," uvedl předseda senátu Martin Kantor. Podotkl, že Sladký je podle našeho právního řádu trestně odpovědný a za stejnou věc by byl potrestán i u nás. V Česku by mu ale hrozil podstatně přísnější trest. Podle platného trestního zákoníku by se totiž pohyboval v sazbě od osmi do dvanácti let.

Sladký se drogového deliktu nedopustil poprvé. V roce 2003 mu kvůli drogám soudci Krajského soudu v Plzni vyměřili pět let vězení. Jeho trestní rejstřík však zdobí ještě dva záznamy, jeden z roku 1993, kdy se dopustil maření výkonu úředního rozhodnutí, a druhý z roku 2003, kdy se před soudem ocitl pro neplacení výživného.