Pětadvacetiletá pěstounka měla podle obžaloby surově týrat dvouletou neteř. Když odmítala jíst, tak jí nepřiměřeně trestala. Dívka měla modřiny po celém těle a frakturu čelisti. Agrese vyvrcholila 5. října 2017 nejméně třemi ranami koženým páskem do hlavy. S neteří následně zběsile třásla, což podle znalců z oboru lékařství přispělo ke smrti holčičky.

„Došlo ke zranění tupého charakteru, ke zranění hlavy přispělo i intenzivní třesení,“ řekl znalec Hynek Řehulka.

K soudu byl ve středu předvolán i manžel obžalované Jan M., který ale nevypovídal a odkázal na dřívější výpověď učiněnou na policii. „Snažili jsme se o své vlastní děti. Denisa na popud mojí matky řekla, že si děti z děcáku vezmeme, když nemáme svoje,“ líčil Jan M., který byl v době činu tři měsíce na pracovní neschopence, navíc jej tíží dluhy.

Modřiny v obličeji zemřelé holčičky muž registroval, ovšem obžalovaná mu údajně vždy tvrdila, že neví, od čeho jsou. V září 2017 se jednoho dne vrátil domů a našel zakrvácenou Janičku v náručí partnerky. „Řekla mi, že malá vypadla z postýlky a řekla bác. Strašně jsme se pohádali,“ řekl policii Jan M., který dále ve výpovědi uvedl, že obžalovaná několikrát hrubě mačkala neteři hlavu, až jí vyskákaly modřiny, nebo jí pokousala do paže. „To není normální, vyhodím tě z bytu. Nikdo normální nekouše dítě,“ varoval prý tehdy manžel obžalované. Denisa M. měla na oplátku svému muži nadávat do čů***, fackovat ho i bít pěstí do zad.

Denisa M. u soudu
Začal soud s pěstounkou, která utýrala k smrti dvouletou neteř

Nevypovídat se rozhodla také biologická matka zesnulé holčičky, Miroslava O. Soudce tak četl její výpověď učiněnou na policii. Žena, která porodila celkem sedm dětí, se malé Jany vzdala v důsledku zhroucení. „Otec Jany šel do vězení a já se nedokázala o dítě postarat,“ řekla policii Miroslava O.

Soud také zkoumal osobnost obžalované, která byla v dětství sama brutálně týraná vlastním otcem. Ten jí měl vymlátit zuby popelníkem a třískat ji opaskem. „Obžalovaná trpí smíšenou poruchou osobnosti,“ řekl znalec z oboru psychiatrie Václav Fait. Denisa M. má podle odborníků sklony k afektivní labilitě, hluboce podprůměrné IQ na hranici lehké retardace, ovšem důsledek svých činů si plně uvědomuje. „Má mimořádně sníženou frustrační toleranci, nezvládá stres,“ doplnila znalkyně Karolína Malá.

Proč byla žena agresivní jen vůči starší neteři? „Vychovávat děti je náročné samo o sobě. Péče o starší dítě byla náročnější právě kvůli potížím s krmením,“ vysvětlila psycholožka Malá.

Hlavní líčení pokračuje 27. března, kdy si obžalovaná již může vyslechnout rozsudek.

Ilustrační foto
Usmrtil děti na přechodu, soud mu vyměřil podmínku