Více než tři miliony korun. O takovou částku přišel podle obžaloby kvůli nevýhodnému prodeji nemovitosti na Lochotíně spolek Kočka mezi lidmi. Kauzu, v níž na lavici obžalovaných usedla někdejší předsedkyně spolku Anna Havlíčková, začal v pondělí řešit Okresní soud Plzeň-město.

Vilu, která se nachází ve velmi atraktivnější lokalitě v Plzni, zdědil spolek spolu s Ligou na ochranu zvířat v roce 2010 po smrti profesorky mikrobiologie Aleny Tomšíkové. Ačkoli znalec nemovitost ocenil na 6,5 milionu korun, byla vila nakonec prodána za 3,8 milionu korun. Podle státního zástupce Libora Řeřichy Havlíčková před prodejem účelově změnila stanovy spolku, stala se jediným statutárním zástupcem, a mohla tak libovolně nakládat s majetkem spolku.

Ještě předtím, než dvoupodlažní vilu od Havlíčkové koupil lékař a podnikatel Jiří Dobrý, odkoupila obžalovaná za tři miliony korun poloviční podíl od Ligy na ochranu zvířat. Vila se prodala i s několika desítkami obrazů a na účet spolku pro opuštěné kočky se nakonec dostalo jen 800 tisíc korun.

Vinu odmítá

„Proti obžalobě se ohrazuji. Skutek jsem nespáchala a obvinění je vytvořeno účelově," řekla Havlíčková, která využila práva nevypovídat.

Místopředsedkyně spolku Helena Straková u soudu včera uvedla, že o dědictví věděla pouze v obecné rovině. O tom, že se nemovitost prodala, se dozvěděla až z médií. „O dědictví nás předsedkyně Havlíčková informovala na schůzi, ale podle mě ne v plném rozsahu," dodala při výslechu Straková, která měla na starosti pouze provozní záležitosti útulku.

Ke změnám stanov, kdy se jediným statutárním členem spolku stala Havlíčková, mělo dojít na schůzi konané na podzim v roce 2010. Straková, která před- tím fungovala také jako statutární člen, prý o změně nic nevěděla, ačkoli jinak byla na všech schůzích přítomna. „O změně stanov se ve spolku nikdy nemluvilo," řekla Straková.

Členové spolku podle ní věřili, že se Havlíčková o dědictví postará v jeho prospěch.

Několik zájemců

U soudu vypovídal i Martin Kuna, ředitel Ligy na ochranu zvířat, která nemovitost také zdědila. S Havlíčkovou se prý hned z počátku domluvili, že nemovitost prodají třetí osobě.

Zatímco Kuna u soudu tvrdil, že se objevili pouze tři zájemci o koupi vily, přičemž jeden z nich nabídl za vilu šest milionů, podle Havlíčkové bylo zájemců více. Všichni ale od prodeje odstoupili.

Anna Havlíčková se podle státního zástupce dopustila trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Po výsleších svědků bylo jednání odročeno.