Oběť měl podle obžaloby za autem usmýkat bývalý policista se svým kumpánem, což včera u Krajského soudu v Plzni potvrdil svědek incidentu. Právě jeho výpověď umožnila policii deset let po vraždě zatknout možné pachatele.

„Pozdě v noci 23. listopadu 2008 hustě sněžilo a na silnici u přehrady Bílý Halštrov nedaleko Aše na Chebsku jsem viděl tmavé osobní auto, které za sebou vláčelo přivázaného muže. Auto mě míjelo v protisměru, viděl jsem, kdo v tom autě jede. Byl to bývalý policista Novotný a Špeták,“ popsal utajený svědek, který celou dobu seděl v jiné místnosti. Kvůli technickým problémům ale soudce musel upustit od zkreslení jeho hlasu.

Na dotaz předsedy senátu Tomáše Boučka, proč se rozhodl kontaktovat policii se svým svědectvím až po deseti letech, odpověděl, že ze strachu o své děti. „Obžalovaný je v Aši známý jako násilník, bál jsem se. Žiju v zahraničí, slyšel jsem tehdy, že ho zatkli, myslel jsem, že je případ vyřešený. Když jsem zjistil, že jsou na svobodě, nemohl jsem s tím jako věřící člověk žít,“ vysvětlil svědek.

Obhájci obžalovaných se jeho víru snažili podkopat a chtěli po něm například odříkat otčenáš. Bezchybných odpovědí se nedočkali. Svědek také přiznal, že jsou proti němu vedená dvě trestní stíhání a to kvůli daňovým únikům a podvodu. Obžalovaným hrozí za vraždu až doživotí.

Ilustrační foto
Třináctiletá dívka čeká dítě, otěhotněla na diskotéce