První Vočadlovou obětí byla jeho o čtyři roky mladší kolegyně. V období od jara do konce léta 2021 jí jednou do ovocného poháru a třikrát do kávy dal uspávací látku. „Když usnula, využil její bezbrannosti a pokoušel se ji vysvléci z kalhot a trička. Osahával ji na prsou i na přirození,“ uvedla státní zástupkyně Marie Čechová. Dodala, že v důsledku jeho silného funění se žena vždy probrala, odstrčila ho a on svého jednání zanechal. Při pátém pokusu pracovnice kolegovo chování odhalila. Udeřila na něj a on se přiznal. Testy v kávě prokázaly lék na spaní Zolpidem.

Když to ve firmě vyšlo najevo, svěřila se další pracovnice, že se jí stalo něco obdobného, ale dosud ze studu mlčela. Žena, která je o 19 let mladší než Vočadlo, u soudu uvedla, že jí dal něco do pití, když byli společně na návštěvě u bývalého kolegy, odkud ji pak vezl domů. „Jak jsem se dostala do svého bytu, vůbec netuším, asi mě tam omámenou dovedl. Pak si vybavuji, že jsem se na pár vteřin probrala. Byla jsem nahá, on taky. Ležel na mně, nemohla jsem se ani hnout. Zamumlala jsem, ať mě nechá, a pak jsem se probrala až v pět hodin ráno. Celý den mi pak bylo špatně,“ popsala žena s tím, že se ze zážitku dosud psychicky nevzpamatovala.

Více než pět desítek letadel, vrtulníků a kluzáků, které jsou na letišti v Líních provozovány, přistavili na stojánku letiště jejich provozovatelé, piloti a nadšenci do létání na důkaz toho, že je na letišti provoz a slouží stále k leteckým činnostem.
Škola, muzeum a tísíce vzletů ročně. Podle státu je letiště Líně nevyužité

Invalidní důchodce Vočadlo u soudu s obžalobou částečně souhlasil. „V prvním případě prohlašuji vinu,“ uvedl. „Ve druhém ale ne, bylo to jinak,“ řekl a dodal, že ho žena sama začala v autě líbat a pozvala ho domů, kde došlo k intimnostem. To ale dotyčná jednoznačně odmítla.

Soudní znalci uvedli, že obžalovaný netrpí žádnou sexuální deviací, a není proto nutná léčba.

Státní zástupce Michal Klíma v závěrečné řeči připomněl, že Vočadlo byl v minulosti již jedenkrát za stejný skutek trestán, a požadoval pro něj čtyřletý nepodmíněný trest. „Bez jakékoli úcty k ženám je omámil silným sedativem a učinil z nich bezmocné loutky,“ prohlásil Klíma.

Senát se s návrhem obžaloby ztotožnil a Vočadla, jemuž hrozil až desetiletý nepodmíněný trest, poslal na čtyři roky do věznice s ostrahou. „Způsob jeho chování byl mimořádně zákeřný,“ uvedla v odůvodnění verdiktu předsedkyně senátu Lenka Prýcová. Vočadlo se pokusil ještě verdikt zvrátit u Krajského soudu v Plzni, ten ale jeho odvolání nyní zamítl. „Z obsahu spisu bylo zřejmé, že okresní soud postupoval tak, aby byl řádně zjištěn skutkový stav, o němž nevznikají důvodné pochybnosti, ani po přihlédnutí k námitkám odvolatele,“ uvedla mluvčí KS v Plzni Jana Rubášová.