„Chodil k nám často, býval ukřičený. I tentokrát hodně nadával, ale že mi jednu vrazí, to jsem nečekala,“ svěřila se žena. „Mrzelo mě to hlavně proto, že jsme pro něj v minulosti udělali dost,“ říká zklamaně.

Muž neměl v pořádku potvrzení na příspěvek na bydlení. „Vyzvala jsem ho, ať se posadí, že mu vše vysvětlím. A najednou jsem dostala ránu. Ani nevím, jestli to bylo dlaní nebo pěstí. Ještě teď mě bolí zuby a hlava,“ popsala Plzeňačka, která je po útoku v pracovní neschopnosti.

Vedoucí odboru Jana Černá potvrzuje, že úřednice lidé slovně urážejí prakticky denně a nevyhýbají se ani hrubým výrazům. Fyzické napadání je ale spíše výjimečné. V budově úřadu není ochranka, která by napadeným úřednicím pomohla. „Když na některou někdo zaútočí, nemůže si zavolat pomoc. Nemáme ochranku, kterou by bylo možné přivolat. Proto v takových případech voláme policii a samozřejmě si pomáhají i pracovnice navzájem. Vše by se ale mělo změnit, až se přestěhujeme do nového objektu, kde už ochranka bude,“ podotkla Černá. Dokud odbor spadal pod magistrát, v úředních hodinách zde hlídali strážníci, nyní už sem nechodí.

Případ už vyšetřuje policie. „Ženu fyzicky napadl 51letý muž z Plzně. Věc policisté kvalifikovali jako přestupek,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Martina Kohoutová.

Také další plzeňští úředníci mají s podobnými incidenty zkušenosti. Nejčastěji čelí podobným útokům pracovnice odborů, kde se rozhoduje o přidělení nejrůznějších peněžních dávek či přídavků. „Před časem jsme museli na jednoho člověka zavolat policii, protože dělal problémy. V poslední době už ale útoků na úřednice výrazně ubylo. V minulosti jsme ale zaznamenali několik případů zejména na sociálním odboru. Úřednice tam slovně napadali žadatelé o dávky v hmotné nouzi. Pracovnice měly konflikty také s lidmi, kteří byli zbaveni způsobilosti k právním úkonům,“ řekl mluvčí úřadu městského obvodu Plzeň 3 František Vaško. Pracovnice úřadu absolvují psychologické kurzy, kde se učí, jak zvládat jednání s konfliktními lidmi.
„Pokud se úřednice přece jen cítí někým ohroženy, mají možnost telefonicky přivolat ochranku z recepce úřadu,“ podotkl Vaško.