Policejní prezidium ČR se inspirovalo v zahraničí. Velmi úspěšný byl tento nápad v Nizozemí. V USA se zase vězňům každoročně rozdávají karty s neobjasněnými případy. V Česku se kalendáře pro rok 2022 dostanou k téměř 19 tisícům vězňů napříč celou republikou. Každý měsíc se v kalendáři objeví dva neobjasněné případy trestné činnosti násilného charakteru, u kterých jsou popsány i detaily. Policie doufá, že odsouzení některé z případů rozpoznají nebo budou znát jiné osoby, které mají s případy nějakou spojitost.

„Ředitelé věznic byli instruováni, aby byly kalendáře umístěny do prostor, kde se pohybují vězněné osoby, i do prostor, ve kterých se shromažďují příchozí osoby, jako jsou čekárny návštěv či vstupy,“ informovala ředitelka odboru kontroly generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Jitka Stloukalová. „Budeme doufat, že i v prostředí českých věznic budou získány poznatky, které přispějí k vyřešení dosud neobjasněných případů,“ dodala.

Po stopách Ivana Roubala
Roubal nosil v botě nůž, oběti prý házel prasatům. Deník šel po jeho stopách

Kalendáře již mají i ve známé věznici na plzeňských Borech. Jsou tam vyvěšeny ve všech společenských místnostech, takže k nim mají přístup všichni. „Fronty se na kalendáře nestojí, ale odsouzené zajímají, seznamují se s případy,“ uvedl zástupce ředitele Věznice Plzeň Martin Černý s tím, že na Borech zatím nebyly zaznamenány žádné poznatky k vyřešení případů. Podle Jakuba Vinčálka z policejního prezidia je ale příliš brzy, kalendáře byly teprve distribuovány a jsou až na příští rok. Pokud se osvědčí, mohl by vyjít příští rok kalendář s dalšími případy. „Chtěli bychom, bude záležet na výsledcích zhruba v 1. pololetí roku 2022,“ uzavřel Vinčálek.