„Vyndala jsem z tašky telefon a než jsem stihla hovor vyřídit, nebyla to ani minuta, kdosi mi z kabelky vytáhl peněženku i s doklady," popisuje Plzeňanka Veronika S. V tramvaji linky číslo 2 se nedávno stala obětí kapsáře. Veroničin případ už si policisté zapsali do nové statistiky na tento rok. Podle statistiky za uplynulý rok však kapesních krádeží v Plzni ubylo. Méně je i vloupání do bytů a rodinných domů, do restaurací a obchodů nebo do aut. Pro zloděje jsou ale naopak stále atraktivní jízdní kola.

„Za loňský rok evidujeme v Plzni 212 krádeží jízdních kol, což je o jednadvacet více než v roce předchozím," uvedla mluvčí policie Hana Štefflová. Podle lidí, kteří se prodejem jízdních kol živí, se na tyto krádeže zpravidla soustředí organizované skupiny, které své úlovky okamžitě posílají na druhý konec republiky; podobně pak na západ Čech putují kola odcizená na Moravě.

Jak už ale bylo řečeno, statistika celkově hovoří o poklesu majetkové trestné činnosti v Plzni. Největší skok policisté evidují u vloupání do bytů a rodinných domů. V roce 2013 se plzeňští kriminalisté zabývali téměř pěti sty případy, loni už to bylo o více než dvě stě případů méně. Podobně se loni vyvíjela i statistika vloupání do obchodů a restaurací. Rok 2013 – 141 případů, rok loňský – 58 případů. A takto se dá pokračovat i u již zmíněných kapesních krádeží. V krajské metropoli policisté loni řešili 95 případů, což je o 60 méně než rok předtím. Ubylo i krádeží věcí z aut. „Loni jsme se zabývali 485 případy, což bylo o 165 méně než v roce 2013," doplnila Štefflová. Poklesly i krádeže motorových vozidel.

O auto loni přišlo 129 poškozených, tedy o pětatřicet lidí méně než rok předtím.

I přesto, že majetková trestná činnost na území města Plzně poklesla, v celkové statistice kriminality stále tvoří největší podíl. Ze všech případů, kterými se zdejší policisté zabývali (5589 skutků), tvoří krádeže apod. hned pětašedesát procent (3633 skutků) všech trestných činů. Pro srovnání: násilných trestných činů policisté loni řešili necelých čtyři sta.

Kriminalistům se loni podařilo objasnit necelou tisícovku oznámených případů, tedy téměř třicet procent. Z dalšího šetření vyplynulo, že více než polovina pachatelů byli recidivisté.

Statistika kriminality v Plzni více méně koresponduje s vývojem v celém Plzeňském kraji.

„Stejně jako v předchozích letech se pachatelé nejvíce dopouštěli majetkové trestné činnosti a jako loni i předloni jsme zaznamenali pokles tohoto typu kriminality. Loni zapsali policisté do statistik 6791 případů, tedy o 1418 méně než v předchozím roce. Nejčastěji se vyskytovaly krádeže prosté, po nich následovaly krádeže vloupáním; u obou jsme zaznamenali pokles," sdělila mluvčí krajského policejního ředitelství Ivana Jelínková.

Škody, které loni způsobili zloději, se pak v celém Plzeňském kraji vyšplhaly na téměř 173 milionů korun.