Také měl koordinovat vnitrostranický puč ´véček´, který vyvrcholil odchodem rebelů ze strany a podáním žaloby na neformálního vůdce Věcí veřejných (VV) Víta Bártu. U pražského obvodního soudu se v posledních dnech při řešení údajné úplatkářské aféry Víta Bárty strhla pozornost na Plzeň. A svědkové nešetřili tvrdými obviněními a zajímavými konstrukcemi.

Bártovu teorii o ovládnutí plzeňských Věcí veřejných místními občanskými demokraty podpořila u soudu Kateřina Janková, šéfka mediální agentury, která se dlouho podílela na volebních kampaních občanských demokratů v celém Plzeňském kraji.

„Jurečko mi řekl, že se nemusím o VV starat, že to má pod kontrolou, a to včetně pana Škárky,“ sdělila Janková soudci Janu Šottovi.

Janková také odkryla zákulisí fungování samotné plzeňské ODS. Jurečko podle ní už dopředu ovlivňoval regionální volební kandidátky strany a s předstihem určoval, kdo se na ní objeví.

Roman Jurečko se včera k obviněním u soudu vyjádřil a podle očekávání všechny ataky popřel. Uznal sice, že Škárku zná, jeho kontakty s ním a dalšími členy plzeňských VV ale prý nepřekročily běžnou úroveň vztahů s jinými politickými subjekty. Navíc připomněl, že se Škárkou ho seznámil právě Bárta.

Jakékoliv ovlivňování odmítl a nakonec soudu spíš předestřel psychologický profil Škárky, se kterým chodil venčit psy. „Škárka vždy vykouřil spoustu cigaret a jeho psychický stav šel strmě dolů,“ poznamenal Jurečko.

Kateřina Janková spolupracovala také na kampani dřívějšího primátora a člena ODS Pavla Rödla, který se s občanskými demokraty nakonec rozešel ve zlém.

V posledních komunálních volbách už Rödl kandidoval za Občané.cz, Vít Bárta ho dosadil do pozice šéfa karlovarského Ředitelství silnic a dálnic, což plzeňská ODS nesla s velkou nelibostí. Možné spojení Rödla s Bártou se nelíbilo ani plzeňské buňce VV.

Rozsudek v kauze Věcí veřejných padne příští pátek, 13. dubna. Soudce Jan Šotta vyřkne verdikt v 10 hodin.

Čtěte také Jurečko popřel ovlivnování Škárky.