U Krajského soudu v Plzni stanul v pondělí čtyřiatřicetiletý Mário Krtička. Ten byl obviněn z toho, že v lednu loňského roku ubil v Plzni na Doubravce k smrti devětašedesátiletého taxikáře Petra J. Za tento čin hrozí muži původně ze Slovenska až 16 let odnětí svobody. Zároveň by měl zaplatit více než dva miliony korun odškodného pozůstalým.

„Petru J. zasadil blíže neurčený počet úderů, kdy ho pěstí udeřil do obličeje, čímž mu přivodil zlomeninu nosu s krvácením, dále ho prudce kopl nohou nebo udeřil do břicha silou velké intenzity, ačkoliv věděl, že v břiše nachází životně důležité orgány a může dojít k jejich poranění. S takovým případným následkem byl srozuměn,“ četl z obžaloby státní zástupce Martin Rykl. Potyčka proběhla na chodbě domu na Doubravce, kde obžalovaný ten den pouze přespával. Taxikář v důsledku vnitřního krvácení zemřel.

VÝPOVĚĎ PŘEČETLI

Krtička v pondělí u soudu odmítl vypovídat a odkázal se na svou výpověď učiněnou při vazebním zasedání. „Pamatuji si, že jsme šli do Amiga, tam jsme pili koktejly a alkoholické nápoje. Nepamatuji si, kolik jsem toho vypil a ani jak jsem odešel. Pak si pamatuji bolest a krvácející ránu v tom domě a pak přijela policie a zvonila. Mezitím si nepamatuji nic,“ četl z dřívější výpovědi předseda senátu Jan Špeta.

„Vracel jsem se v pozdních hodinách domů a našel jsem ho ležet na chodbě. To ještě jevil známky života. Zavolal jsem záchranku, mezitím vylezl pán z vedlejšího bytu, který měl zranění na hlavě. Ten nevěděl, co se děje. Později jsem zjistil, že jsem toho mrtvého muže znal. Neměl moc dobrou pověst mezi taxikáři“ vypověděl svědek.

Soud bude tento týden pokračovat výslechy dalších svědků a znalců.

Ilustrační fotografie.
Dopravu komplikovaly popadané stromy a větve