Zatímco jeho kumpáni, s nimiž vyráběl na Klatovsku drogy, zůstávají za mřížemi, Václav Chaloupek (28) z Plzně, syn stejnojmenného senátora a známého filmaře, byl propuštěn na svobodu. Krajský soud (KS) v Plzni totiž vyhověl jeho stížnosti proti vazbě, do které ho vzal klatovský soud.

Václava Chaloupka zadržely počátkem května spolu s Jiřím D. (39) ze Sušice, Plzeňanem Jiřím K. (37) a Lucií K. (28) z Pňovan zásahové jednotky celní správy, a to právě ve chvíli, kdy v domě ve Vřeskovicích vařili drogy. „Vyvrcholila tak rozsáhlá akce, jejímž cílem bylo odhalení, nalezení a zadokumentování důkazů proti organizované skupině pachatelů. Ta dovážela z ciziny prekurzory pro výrobu metamfetaminu, který pak vyráběli ve varnách na Klatovsku,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Všichni čtyři byli policií obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a klatovský soud vzal všechny tři muže do vazby. Chaloupek, který byl v té době v podmínce, neboť byl předčasně propuštěn z tříletého výkonu trestu za oloupení poslíčka s pizzou, si ale podal ke KS v Plzni stížnost a uspěl. KS to mimo jiné vysvětlil tím, že Chaloupek zřejmě nebyl organizátorem trestné činnosti, neboť pervitin ani vyrábět neumí. A navíc má zaměstnání. „Krajský soud v červnu zrušil usnesení okresního soudu a obviněného propustil z vazby na svobodu, neboť dospěl k závěru, že u něj nejsou dány žádné vazební důvody,“ řekla Deníku mluvčí KS v Plzni Lucie Jíchová.

Pouť už je v plném proudu
PODÍVEJTE SE: Pouť už je v plném proudu