Nejméně dvakrát udeřila novorozenou holčičku do hlavy o roh sprchového koutu, poté dítě bodla do krku a šíje a opakovaně je udeřila kuchyňskou paličkou do hlavy a do zad. 'Krkavčí' matka Kateřina M. (21) způsobila holčičce smrtelná zranění, kterým přes veškerou lékařskou pomoc podlehla. O obsahu obžaloby informovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová.

Ženě, která je nyní ve vazbě, hrozí za vraždu až výjimečný trest. Hlavní líčení začne u krajského soudu 16. dubna.

Novorozenec si po pár minutách na světě prošel peklem utrpěl krvácení do mozku, zlomeninu lebky, pohmoždění mozkové tkáně, oděrky, krevní podlitiny. Na krvácení do mozku dítě 13. srpna 2017 zemřelo.

Ilustrační foto.
Žena nezabila novorozence v afektu, řekli znalci u soudu

Žena se snažila těhotenství i porod nechtěného dítěte vehementně utajit. Z amoku jí vyrušil až přítel, který dorazil do jejich společného bytu v Plzni na Doubravce. Novorozence rychle schovala do prádelního koše v koupelně.

Krev vysvětlovala tím, že se řízla při holení, pak tvrdila, že jí praskla cysta. Nic netušící přítel měl zavolat záchranku ve strachu o její život. Žena přivolaným záchranářům podle obžaloby tvrdila, že u ní byla porodní asistentka a dítě si již odvezla. Novorozeně objevili až přivolaní policisté.

Co mohlo vést ženu k tak hrůznému činu? Jednalo se o laktační (poporodní) psychózu, nebo Kateřina M. byla při smyslech a jednala z ohavného pragmatismu?

Podle psychologa s dlouholetou praxí může podobné případy vysvětlit duševní onemocnění. „V případě laktační psychózy není matka schopna rozlišit důsledky svého jednání, neovládá se, je dezorientovaná,“ popisuje psycholog Karel Bröckl.

Ilustrační foto.
Mikroregion Radbuza chce lepší mobilní signál i útulek pro psy

„Jedná se o přechodnou duševní nemoc člověk není za svoje jednání zodpovědný, jednání člověka je řízeno bludy a halucinacemi,“ dodává Bröckl.

Obžalovaná ale mohla jednat vědomě. „Pak je důležité znát historii matky, jaké měla zázemí v rodině, v jakém prostředí vyrůstala. Roli hraje i intelekt,“ líčí psycholog.

„Mohla se obávat také ztráty přítele, pak by motiv jednání byl na úrovní normality,“ uvažuje Bröckl.

Některá média spekulují, že dítě nečekala se svým přítelem a k ohavnému skutku ji vedl údajně právě strach ze ztráty vztahu.

Ilustrační foto.
VIDEO: Policie v Anglii dopadla muže podezřelého z vražedného útoku v Dobřanech