V kauze útočníků ze Strýčkovic na Domažlicku, kteří podle obžaloby napadli své sousedy, padne nový verdikt.

Dvacetiletý David Matuš, který je ve výkonu trestu odnětí svobody, a jeho o čtrnáct let starší strýc Radek Matuš, jenž je ve vazbě, si rozsudek vyslechnou 21. května. Státní zástupkyně Václava Brýdová jim navrhuje od šesti do osmi let vězení.

Na své sousedy dvojice zaútočila loni v březnu. Podle obžaloby šlo o zastrašování. Sousedé romské rodiny Matušových měli totiž týden nato vypovídat proti mladšímu Davidovi a jeho druhému strýci Ladislavovi v jiném případu, který se též týkal problémového soužití v obci. Březnový útok vypadal tak, že David a Radek vzali dlažební kostky a kameny a házeli je jak na samotné sousedy, tak na jejich dům. Vše přišlo znenadání kolem půlnoci.

Údery kostkami byly tak silné, že poničily luxfery a polykarbonátové desky, vysypalo se také šest oken. Útočníci také na souseda křičeli, že ho zabijí a useknou mu hlavu.

V případu už jeden rozsudek padl. Soudci Krajského soudu v Plzni oba muže poslali před Vánoci do vězení. Mladšího Davida na 18 měsíců, jeho strýce Radka na 30 měsíců.

Vrchní soud však verdikt zrušil a nařídil krajskému soudu, aby ve věci jednal znovu. Podle názoru soudu vyšší instance by totiž útok mohl být kvalifikován jako vydírání a též těžké ublížení na zdraví. A zde sazba pohybuje od pěti do dvanácti let odnětí svobody. Původně dvojici hrozilo maximálně pět let vězení.

Státní zástupkyně při své závěrečné řeči rovněž podotkla, že oba obžalovaní již byli trestaní.