Celý incident vznikl ve chvíli, kdy bezdomovec skákal oblečený do kašny na náměstí Republiky. „Podnapilý šestatřicetiletý muž skočil oblečený do jedné z kašen a koupal se v ní. Pak pokřikoval, že tak udělá znovu," říká o počátku konfliktu mluvčí Městské policie Jana Pužmanová. I přes varování se bezdomovec do kašny pokoušel znovu skočit a strážnici se mu v tom snažili zabránit.

„To se však nelíbilo dalšímu ze skupinky a začal strážníkovi bránit v dokončení zákroku. Za pomoci chvatu byl tento „ochránce" dalším ze členů hlídky odveden stranou. Agresivita však opilého muže stoupala a snažil se strážníka napadnout. Nakonec byl za použití hmatů a chvatů sveden na zem, kde ale jeho jednání neustalo. Neopomněl okořenit vše ještě peprnými slovy. Zkoušel se z chvatu vyprostit a to vyvolalo nevoli v dalších bezdomovcích," pokračuje Pužmanová.

Ze sevření se závěrem opilému muži podařilo dostat s pomocí jeho kamaráda. Toho okamžiku využila pětadvacetiletá žena a plivla strážníkovi do tváře. „Ty zmr** mám céčko, doufám, že to ode mě chytíš, „dodala k plivanci.
V tu chvíli ji strážníci srazili úderem k zemi, stejně jako dalšího bezdomovce, který na ně zaútočil.

„Při dechové zkoušce opilému muži naměřili strážníci hodnotu 2, 29 promile. Žena, která se podrobila testu na přítomnost omamných a psychotropních látek v těle, a to s pozitivním výsledkem na metamfetamin (pervitin), byla předána k dalšímu opatření státním policistům," dodala Pužmanová.