Znalci, kteří ve středu promluvili před soudem, kde se ortoped ocitl pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, řekli, že luxaci bylo možné poznat již z prvních rengenových snímků.

Tehdy třiapadesátiletá žena se ve Zdařilových rukou ocitla v roce 2009, večer 28. března. Na pohotovost do plzeňské fakultní nemocnice přišla s bolestí pravé ruky poté, co upadla při venčení psa. Zdařil začal ženě léčit zlomeninu pažní kosti. Na to, že má vykloubené rameno se přišlo po téměř dvou letech vyšetřením CT. Vše skončilo tak, že v květnu 2012 byl ramenní kloub nahrazen endoprotézou.

„Je třeba říci, že se jedná o vzácné poranění, u něhož je diagnostika nelehká. Klasická zlomenina pažní kosti se léčí klidem, dává se ortéza, je to záležitost čtyř až šesti týdnů, poté přichází stejně dlouhá rehabilitace. Už po nějakých osmi týdnech měla být zlomenina zhojena, jenže paní Nevařilová měla stále problémy. V té chvíli se měl lékař ptát, kde je chyba. Když nebyla správně určena diagnóza, už nemohla ani správně probíhat léčba," řekl znalec Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jaromír Freiwald.

Chybou podle něj bylo, že u ženy nebylo včas provedeno CT vyšetření, které by správnou diagnózu odhalilo. A na tom stojí i obžaloba. „U tohoto případu je zjevné, že něco probíhalo špatně, nález byl atypický," doplnil znalec, podle něhož byla mezi lékařem a pacientkou též špatná komunikace.

Doktor Zdařil pochybení odmítá. V jednací síni včera zopakoval, že pro luxaci kloubu neměl žádné indicie a ničeho si nevšimlo ani osm rentgenologů. „V horní polovině pažní kosti byla zlomenina, přiložil jsem tedy fixaci, kterou takto běžně používáme, a poslal jsem ji domů," uvedl Zdařil. V dubnu žena přišla na kontrolu. „Léčení probíhalo správně. Rentgen byl stejný, nedošlo k posunu a nebylo potřeba provádět další vyšetření," podotkl lékař. Přesvědčený je podle svých slov o tom, že tam luxace tehdy vůbec nebyla a mohla vzniknout až později poškozením cévního zásobení.

Žena, která šla předčasně do starobního důchodu, po Zdařilovi žádá náhradu škody, téměř 1,6 milionu korun. V civilním sporu žaluje také Fakultní nemocnici v Plzni, po níž chce zhruba polovinu částky. O případ se zajímala i lékařská komora.

Soudce Vladimír Žák jednání odročil na začátek června. To by měl padnout verdikt. Lékaři hrozí až čtyři roky za mřížemi i zákaz činnosti.