Pravicoví extremisté, kterým za žhářský útok na ubytovnu v Aši hrozí až dvacet let vězení, ale i výjimečný trest, mají za sebou první sérii hlavních líčení. Michal Poláček (34) a Tomáš Kopecký (24) si vyslechli obžalobu a byli vyslechnuti. Oběma hrozí až dvacet let vězení, ale i výjimečný trest.

Kromě této dvojice ze západu Čech bylo vyslechnuto ještě dalších šest obžalovaných, kteří se před soudem ocitli kvůli podpoře a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Soudci všechny vyslýchali odděleně. Obžalovaných je dohromady devět, výpověď posledního z nich však soudci pouze přečetli, protože se ze zdravotních důvodů nemohl k soudu dostavit. Další jednání nařídil předseda senátu Martin Kantor na začátek dubna. Hlavní líčení pak bude pokračovat ještě v květnu.

„Jedná se o rozsáhlý případ, kde musíme provádět celou řadu důkazů. Máme v plánu vyslýchat svědky, znalce, budeme číst svědecké výpovědi, znalecké posudky a další listiny. Čeká nás také přehrávání odposlechů, a jen to zabere několik dní," řekl Deníku Kantor.

K incidentu v Aši došlo 26. února 2012. Kopecký s Poláčkem měli společně jako členové neonacistické a rasistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18 hodit zápalné lahve na ubytovnu, kterou obývali převážně Romové. Uvnitř se v tu dobu nacházelo deset dospělých a osm dětí.

Kopecký s Poláčkem se na útoku podle spisu předem domluvili na mysliveckém plese v Krásné u Aše. Na nedaleké čerpací stanici zakoupili 2,4 litru benzinu a ve sklepě domu u Kopeckého rodičů pak vyrobili zápalné lahve. Po druhé hodině v noci přišli před ubytovnu, prostory kolem dveří polili benzinem a do dvou bytů pak oknem vhodili nebezpečnou zbraň. Obyvatelům se vzniklý požár naštěstí podařilo uhasit, vyvázli bez zranění.

Dvojici nedlouho po útoku dopadli policisté. „Kopecký tam dostal nápad, že něco provedeme," řekl k incidentu Poláček. Zamířili proto k ubytovně do ašské Nádražní ulice. „Věděl jsem, že tam bydlí nepřizpůsobiví," pokračoval Poláček, „chtěl jsem tam tu lahev hodit, byl jsem hodně podnapilý," řekl u výslechu. Dvojici před domem prý zahlédla nějaká žena. „Kopecký tu lahev hodil a já pak taky někam na ten barák. Byl to Kopeckého nápad, nechal jsem se vyhecovat," svaloval Poláček vinu na druhého obžalovaného.

Ostatní obžalovaní se měli zapojit tak, že hlásali rasovou nadřazenost a podněcovali k násilí, např. prostřednictvím webových stránek nebo výrobou propagačních předmětů.

Skupina vyráběla a distribuovala trička či vlajky odkazující na jejich organizace, šířila též nahrávky neonacistických kapel. Její členové též podle obžaloby stojí za posprejovanou fasádou pravoslavného chrámu v Mariánských Lázních nebo za zapálením domu v Praze, kde se podle nich scházeli „levičáci".