Šestnáct let ve věznici s ostrahou. Takový verdikt ve středu odpoledne vynesli sooudci Krajského soudu v Plzni nad bývalým policistou Milošem Babykou. Ten loni v srpnu ubodal svou manželku, která se s ním chtěla rozvést. Soudci též rozhodli, že Babyka zaplatí pozůstalým téměř milion korun odškodné. Rozsudek není pravomocný, Babyka se ještě v jednací síni odvolal.

K tragédii došlo loňského 28. srpna před polednem v jednom z panelových domů v Sokolovské ulici na Lochotíně. Babyka si podle spisu na svou manželku, která pocházela z Ukrajiny, počkal před bytem, a to i přesto, že v té době měl soudně zakázáno se k ní přibližovat, protože ji napadl. Na ženu zaútočil na schodišti, kde na ni vytáhl lovecký nůž. Poté ji nejméně pětkrát bodl do krku, hrudníku a břicha. Drobnou ženu pak odvezli záchranáři v kritickém stavu do nemocnice. Matka osmileté dcery svým zraněním asi po dvou hodinách podlehla.

Babyka z místa činu utekl a skrýval se v lese u Zábělé u Plzně. Až po týdnu jej dopadli kriminalisté.

Manželství Babykových prožívalo po seseti letech dlouhodobou krizi. Babyka si našel milenku a jeho žena Ina na to přišla a chtěla se rozvést. S tím se ale Babyka nechtěl smířit, a jedna z hádek skončila dokonce surovým napadením ženy. Po tomto útoku soudci Babyku vykázali z bydliště a byl s ním rozvázán služební poměr.

„Ocitl se ve složité situaci. Je ale třeba podotknout, že tu situaci si zavinil sám svým jednáním a postoji. On hledal viníka a našel ho ve své manželce," uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Babyka před soudem tvrdil, že vraždit nechtěl. V osudný den prý vypil odvar z jedovatého tisu a do domu v Sokolovské šel podle svých slov proto, aby ho jeho žena viděla umírat. „Vyšla z bytu, šla do schránky a vrátila se. Podruhé šla ke schodům a viděla mě. Lekl jsem se a ona začala křičet. Já k ní přiskočil a přetlačovali jsme se. Byl tam náš známý a snažil se nás rozdělit. Chtěl jsem, aby šel pryč a on neposlouchal. Na důraz svých slov jsem vytáhl z tašky nůž a hrozil jsem mu, ať odejde. Pak jsem zjistil, že manželka krvácí," popsal soudu bývalý policista.

„Tato obhajoba se soudu jeví nelogická. Objektivně je prokázáno, že se neotrávil. Ale naopak i po tom útoku jednal naprosto racionálně, vyhýbal se spravedlnosti a přežíval v úkrytu v lesích," podotkl soudce.

Senát měl při svém rozhodování k dispozici výpovědi řady svědků. Klíčovové bylo svědectví Alexandra K., který byl útoku přítomen. Soudci vyslechli i Babykovu exmilenku, která před soudem řekla, že jednou byla sama přítomna u toho, jak Babyka svou ženu napadl. Milence se měl také svěřit s tím, že pokud nebude dcera s ním, nebude s nikým.

Pro soud byly stěžejní také znalecké posudky. Znalci řekli, že Babyka jednal v prostém vystupňovaném afektu, přičemž jeho rozlišovací a ovládací schopnosti byly zachovány. "Pamatuju si trochu krve na jejím břiše, pak jsem ztratil zábrany, jednal jsem jako zvíře," uvedl muž s pláčem v rámci svého závěrečného slova.

„Paní Babyková nemohla čekat, že on tam bude. Podle usnesení soudu tam měl zákaz přijít. Měl to jako policista respektovat daleko více než kterýkolik jiný občan," podotkl Špeta. „Žádný trest nemůže obžalovanému vymazat z vědomí, že zabil svou manželku a svou dceru, o které říkal, že je středobodem jeho vesmíru, připravil o matku. S tím bude žít do konce života," uzavřel soudce.