Při veřejném zasedání o tom rozhodl senát soudce Tomáše Boučka, který už dříve dvěma Kajínkovým žádostem o obnovu řízení nevyhověl.

Návrh na obnovu procesu, který soudu v květnu zaslal Kajínkův obhájce Tomáš Zejda, se týkal možnosti Kajínkovy resocializace, tedy znovuzačlenění do normální společnosti. „Tvrdíme, že resocializace u pana Kajínka je možná a byla možná i v roce 1998, kdy byl odsouzen," řekl Deníku Zejda. Opíral se přitom o rok a půl starý znalecký posudek z psychologie, který byl přednesen u Okresního soudu v Šumperku, když Jiří Kajínek zažádal o přeložení do mírnějšího typu věznice (a bylo mu vyhověno). Soudní znalec totiž Kajínkovu resocializaci nevyloučil. Tím pádem není podle Zejdy splněna jedna z podmínek pro uložení nejpřísnějšího trestu.

Takovouto argumentaci však nyní soudci odmítli. "Je třeba zdůraznit, že trestní zákoník zcela nevylučuje nápravu doživotně odsouzených v průběhu trestu. Kdyby totiž tito vězni nebyli způsobilí jakékoli nápravy, pak by pro ně neexistovaly různé programy ve výkonu trestu a trestní zákoník by neobsahoval ustanovení, které předpokládá určitou nápravu a rovněž možnost podmínečného propuštění i doživotně odsouzeného vězně," uvedl Bouček.

Doplnil, že znalec, který onen posudek vypracoval, zdůrazňuje, že resocializační tendence vyplývají z adaptace na výkon trestu.

Samotný Kajínek se soudu neúčastnil. Požádal soudce, aby jednali v jeho nepřítomnosti, a ti mu vyhověli. Jeho obhájce se po skončení zasedání nechal slyšet, že proti usnesení zřejmě po poradě se svým klientem podá stížnost. Státní zástupce Martin Rykl se této možnosti vzdal. "Návrh považuji za nedůvodný. Obnovu řízení nelze povolit na základě toho, že u odsouzeného dojde k určitým změnám, což by pak mohlo ovlivnit trest. Nelze říct, že v roce 1998 byl uložen špatný trest," řekl Rykl.

"Jirka to neudělal"

Veřejné zasedání přišlo k soudu sledovat několik Kajínkových podporovatelů včetně Lukáše Charváta, který v roce 2003 založil stránky na Kajínkovu podporu jirikajinek.cz. "Založil jsem ty stránky pro to, aby se nezapomnělo, aby lidé věděli, jak to bylo a jak to dopadlo. Ten případ mě zaujal. Jsem přesvědčený o tom, že to Jirka neudělal. V tom případu je minimálně tolik nejasností, že ten člověk nemohl dostat doživotí. Pořád si říkám, že by se něco takového klidně mohlo stát i mně," řekl Charvát, který do Plzně přijel až z Třebíče. K soudu se dostavil i někdejší policejní vyšetřovatel Jiří Kreuzer, který se přiklání ke Kajínkově nevině. "Je tam hodně nejasností, takže bych si nedovolil tvrdit, že to udělal právě Jiří Kajínek," pronesl muž zasvěcený do případu.

O návrhu na obnovu řízení rozhodovali plzeňští soudci již potřetí. Poprvé jej v roce 2004 podávali obhájci Klára Slámová a Kolja Kubíček. V roce 2010 podával další návrh současný advokát Tomáš Zejda. Oba tyto návrhy byly jako nedůvodné zamítnuty. 

Plzeňský soud uložil nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998 kvůli nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše v plzeňských borských serpentinách.