Krajský soud potrestal čtrnáct lidí nepodmíněnými a podmíněnými tresty za to, že od roku 2006 připravili o střechu nad hlavou několik lidí.

Mezi odsouzenými figuruje i bývalý policista Bohumil Řeřicha, který jako hlavní představitel skupiny dostal šestiletý trest vězení s ostrahou a zákaz 10 let poskytovat půjčky peněz. Se stejným trestem odešli od soudu i další hlavní organizátoři podvodů Miroslav Říčka a Emil Janeček. Čtvrtý do party Václav Hnetila dopadl o něco lépe, když dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a pětiletý zákaz v poskytování úvěrů.

O úhradu 4,5milionové škody poškozeným se musí podělit všech čtrnáct potrestaných. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce a obžalovaní si ponechali lhůtu pro odvolání.

V kauze rozsáhlých podvodů udávala tón čtveřice – Bohumil Řeřicha, Miroslav Říčka, Emil Janeček a Václav Hnetila. Ti v roce 2006 měli založit Plzeňské realitní a finanční družstvo, které se specializovalo na půjčky lidem, kteří se dostali do finanční tísně. Půjčky dávali na nevýhodný úrok na tři měsíce a se zástavou bytu. Když pak poškození nemohli vysoké částky zaplatit, získali jejich nemovitost. K původní čtveřici se připojilo během čtyř let, do června 2010, kdy podvodné jednání vyplulo na povrch, ještě dalších jedenáct lidí.