Davida Štípka (29) a Celestýna Kočku (28) tak uznal vinnými ze závažného zločinu loupeže. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť první z nich si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, druhý se na místě proti verdiktu odvolal.

Podle spisu loni 14. 6. kolem deváté hodiny s kuklami na hlavě vstoupili do zlatnictví a Štípek s replikou pistole vyzval zákazníky, aby si lehli na zem. Nechal Kočku, aby je hlídal a sám přeskočil pult, kde mířil zbraní na prodavačku, vypálil výstražný výstřel, pak vypáčil zásuvku se zlatými šperky a když mu nešla otevřít druhá, chytil ženu za vlasy, aby mu ji otevřela. Pak vybral šperky, zlato, mince a hotovost a spolu s Kočkou utekli. Majiteli způsobili škodu ve výši více než 1,3 milionu korun.

„Soud vycházel především z Štípkovy výpovědi, v níž se plně k činu doznal a jako svého komplice označil druhého žalovaného, který však po celou dobu šetření i jednání u soudu svou vinu popíral. Usvědčilo ho ale nejen Štípkovo doznání, ale i výpovědi dalších svědků. Celou loupež prokazatelně inicioval Štípek, obstaral plynovou pistoli, vyrobil kukly, připravil tašku a rukavice. U své sestry s plánem přepadení zlatnictví pak Kočku seznámil. Ten sice krátce váhal, ale když ho Štípek utvrdil, že vše klapne, kývl. Z výpovědi D. Štípka vyplynulo, že v té době měl velké existenční problémy a připustil, že kdyby do toho Kočka s ním nešel, že by si hodil mašli," uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Ivana Růžičková s tím, že část šperků Štípek rozprodal, aby hlavně umořil své dluhy.

Oba mladíci mají navíc bohatou trestní minulost, byli několikrát již trestáni hlavně pro majetkové delikty. Dobré posudky nemají ani z vazební věznice, kde jim byly uloženy opakovaně kárné tresty. „Vzhledem k tomu, že už byli dříve souzeni, a u obou je jejich resocializace dle znalců ztížena, uložil jim soud každému po sedmi letech vězení ve věznici s ostrahou," doplnila Růžičková.