Růžek se před více než dvěma lety nastěhoval do jedné z nemovitostí a posléze mu nabídl účastnit se kšeftu s pohonnými hmotami, z něhož koukala zajímavá provize. Na ten ale potřeboval tři miliony korun. I. J. na obchod kývl a složil požadovanou částku. Když se nic nedělo, I. J. chtěl své peníze zpět. Z nepochopitelných důvodů však Růžkovi v říjnu 2012 poskytl další peníze. „Říkal, že se ten obchod rozjede. Dal jsem mu na to 1,64 milionu korun," řekl I. J.

Podle jeho dalších slov jej Růžek takřka denně ujišťoval, že obchod se rozjíždí. Nebyla to ale pravda a I. J. chtěl poté všechny své peníze zpět. Růžek mu prý slíbil, že mu vše vrátí, ale nejdřív musí prodat nemovitost v Thajsku. Zoufalý I. J. mu tedy dal ještě dvacet tisíc korun na letenku do Thajska. Vtip? Nikoli. Po Růžkovi se slehla zem a je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Kauzu podvodu s několika miliony korun rozplétá Krajský soud v Plzni. Sedmapadesátiletý Vlastimil Růžek v ní vystupuje jako uprchlý.

Kromě živnostníka I. J. Růžek podle obžaloby připravil o peníze ještě společnost ze Sokolovska, které nabídl koupi pohonných hmot za výhodnou cenu. Za to firma zaplatila 4,2 milionu korun. Benzin ani naftu však nikdy neviděla a o peníze přišla. V zimě pak skončila v insolvenci.

V úpadku se ocitla i pražská firma Building Group CZ – EU, kde je Růžek stále veden jako předseda představenstva.