Čtrnáct a půl roku ve věznici s ostrahou stráví Jaroslav Hrdlička z Tymákova, který zabil Ondřeje Brejchu, přítele své nevlastní sestry Veroniky. Senát Vrchního soudu v Praze v úterý zamítl odvolání obžalovaného i státní zástupkyně a devětadvacetiletému muži potvrdil trest, který mu v březnu vyměřil Krajský soud v Plzni. Verdikt je již pravomocný.

Hrdlička byl dlouho zamilovaný do své nevlastní sestry Veroniky, se kterou vyrůstal, a nesmířil se s tím, že má někoho jiného. Loni v září pak na přítele své sestry zaútočil kladivem. Mladého muže jím několikrát udeřil a poté jej bodl nožem. Ke všemu došlo mezi obcemi Mešno a Příkosice, kam Hrdlička Brejchu odvezl autem.

"Základním důkazem bylo doznání obžalovaného. Měli jsme též k dispozici auto, ošacení a nůž pachatele. Na všem byla lidská krev, DNA profil odpovídal DNA zavražděného Ondřeje Brejchy," uvedl předseda senátu Martin Kantor a dodal: "Jeho čin změnil v několika vteřinách životy řady lidí. Pykat bude nejen obžalovaný, ale i jeho příbuzní, zejména prarodiče a čtyřletý syn. Rovněž i rodina zavražděného."

Chtěl bych to vrátit

Jaroslav Hrdlička před soudem řekl, že všechno lituje. „Chtěl bych poprosit, aby mi všichni odpustili. Udělal bych všechno proto, abych to mohl vrátit," kál se během jednání.

„Veroniku jsem miloval, ale Ondrovi jsem to nikdy neřekl," přiznal Hrdlička. Jeho nevlastní sestra s ním pracovala v dílně, ale jeho lásku neopětovala. „Několikrát jsem mu zvýšeným hlasem řekla, že jeho vztah ke mně nemá význam," řekla k tomu mladá žena. Tragédie jí poznamenala. „Nechápu to. Měli jsme s Jaroslavem hezký vztah. Vyrůstali jsme spolu odmalička. Dnes už k němu nic necítím, není to můj bratr," pronesla Veronika B. „Ondru jsem milovala a je mi to strašně líto," doplnila se slzami v očích.

Tři vraždy v rodině

Kauza je mediálně známá. V rodině se totiž nejednalo o první vraždu. Veřejností v létě 2012 zamávala zpráva o brutální vraždě manželského páru v Tymákově. Kriminalisté zjistili, že svého otce a macechu umlátil sekerou Jaroslavův mladší bratr Vojtěch. Ten si za vraždu rodičů odpykává 19 let do vězení. Před soudem vyplynulo na povrch, že rodiče své syny týrali.

Bratři se spolu ve vězení nesejdou. Starší ze sourozenců totiž míří do mírnějšího typu věznice, než kde je mladší Vojtěch.