Řeč je o jednapadesátiletém Miroslavu Tomešovi z Rotavy na Sokolovsku, který stanul na lavici obžalovaných před Krajským soudem v Plzni. Státní zástupkyně Václava Brýdová jej žalovala pro pokus vraždy. Muži hrozilo 15 až 20 let vězení nebo dokonce výjimečný trest. Nakonec si odnesl 17 let ve věznici s ostrahou, na místě se odvolal.

Soud pracoval hlavně s výpověďmi obžalovaného a poškozené, která dnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou. "Obžalovaný se evidentně nedokázal vyrovnat s rozchodem. Bývalé přítelkyni poté vyhrožoval telefonicky a jednou ji i fyzicky napadl," popsala předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Tomeš podle soudu plánoval vraždu expartnerky a svou sebevraždu. "Před činem koupil pistoli, kanystr s 20 litry benzinu a dvoje pouta," uvedla Růžičková. Tomeš se podle soudu k rozchodu postavil tak, že když nemůže onu partnerku mít on, nebude ji mít ani nikdo jiný.

"Obžalovaný se před soudem prezentoval jako oběť. Vůbec neprojevil lítost," zdůvodňovala soudkyně vysoký trest.

Vše se odehrálo loňského 14. října kolem páté hodiny ráno. Tomeš si podle spisu opatřil benzin do kanystru a pistoli a odjel do obce Krajková za svou expřítelkyní.

„Schoval se ve sklepě a čekal, až žena půjde ven se psem. Poškozená křičela a obžalovaný ji dotáhl do auta a natlačil ji dovnitř, přičemž jí skřípl prsty nohy do dveří. Vyvolalo to pozornost okolí a muž i ženou odjel z místa pryč do lesa mezi obce Hřebeny, Dolina a Oloví," popsala Brýdová. Muž poté ženě nasadil pouta a zamkl ji k volantu. „Poté ji i sebe polil benzinem a hrozil, že je zapálí," řekla státní zástupkyně. Dvojici se však udělalo špatně z výparů z benzinu a oba omdleli. Po několika hodinách je našli policisté.

Měli popáleniny

I když oba zůstali naživu jen díky náhodě, chemikálie jim způsobila popáleniny druhého stupně na části těla, což si vyžádalo hospitalizaci na popáleninovém centru pražské vinohradské nemocnice. „Poškozená také po útoku onemocněla posttraumatickou stresovou poruchou," uvedla již v minulosti státní zástupkyně.

Obžalovaný Tomeš v květnu před soudem vysvětloval, že bývalou přítelkyni zabít nechtěl. „Neuměl bych zabít člověka, tím víc ženu. Mým cílem bylo spáchat sebevraždu. Já jsem byl veselý člověk, ale najednou jsem začal chřadnout," popisoval muž soudu období po rozchodu, který se odehrál dva měsíce před incidentem. „Pátého srpna mi od ní přišla esemeska, že se mnou končí," řekl před soudem.

Vztah trval dva roky. „Byla to moje životní láska," pronesl Tomeš na adresu expřítelkyně.

„Udělal jsem všechno proto, abych odešel z tohoto světa a nezůstal nikomu nic dlužen," vypověděl muž. Když si prý urovnával všechny své věci, našel i mobil expřítelkyně a rozhodl se, že jí ho vrátí. Proto zamířil do Krajkové. Poté chtěl odjet do lesa, kde měl podle svých slov v plánu polít se benzinem, připoutat se k volantu a střelit se do úst, aby měl jistotu. Od střelného prachu by prý vzplanul benzin a on by uhořel.

Takový scénář ale nevyšel, protože Tomeš vzal ženu do lesa s sebou. Polil jsem ji proto, protože už jsem nemohl poslouchat ty lži, chtěl jsem ji jen vystrašit. Pak jsem chtěl, aby viděla, jak shořím. „Mohl jsem ji zabít, ale neudělal jsem to. Nemám v povaze zabíjet," hájil se již dříve před soudem muž.