Nutila jí sníst večeři, devětasedmdesátiletá žena jí odstrkovala ruku a říkala, že nemá hlad. Sanitářka navíc odešla z pokoje.

Do něj se vrátila podle obžaloby až poté, co ji zalarmovalo tísňové volání spolupacientky. Začala devětasedmdesátileté ženě spolu se zdravotní sestrou poskytovat první pomoc. Bohužel pacientka však ještě tentýž den zemřela. „Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení v důsledku úplného uzavření dýchacích cest většími sousty jídel,“ uvádí se v obžalobě.

Ilustrační foto.
Nemocnice nakoupily pacientům nové televize

Obžalovaná včera u soudu popisovala, že jen chtěla, aby se pacientka s cukrovkou najedla a neupadla do glykemického šoku. Tvrdila, že pokoj opustila, když žena měla v ústech poslední sousto.

Vnuk i vnučka zemřelé ženy včera před soudem vypověděli, že před hospitalizací byla jejich babička zcela soběstačná. Od lékaře dostali informaci, že zemřela na srdeční zástavu a až od kriminalistů se dozvěděli, že se udusila jídlem.

„Soudní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měla být vyslechnuta spolupacientka zemřelé, která s ní pobývala na jednom pokoji,“ uvedla soudkyně Lenka Prýcová.

Obžalované, se kterou Fakultní nemocnice v Plzni už rozvázala pracovní poměr, hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

"Pro učinění spolehlivých závěrů je třeba znát všechny souvislosti konkrétního případu. Zcela obecně může mít takovéto jednání mnoho příčin, např: duševní porucha psychotického rázu, konzumace drog, psychická nezralost a citový chlad matky, snaha pomstít se partnerovi a nejčastěji jde o kombinaci více výše zmíněných příčin?ů konstatovala Marie Violeta Fialová, psycholožka a psychoterapeutka se soukromou praxí.