Loni v září pokousal Terezu Smolíkovou z Plzně-Křimic sousedův pes. Její matka Ivana volala policii, případem se zabývá přestupková komise. Ani téměř po roce není případ uzavřen, majitel psa nespolupracuje a hrozí promlčení.

„Šla jsem po cestě, ani se neohlížela a pes najednou vyběhl z vrat a kousl mě do lýtka," popisuje událost osmnáctiletá dívka, která se psy vyrůstala. Majitel rhodéského ridgebacka Lukáš Jirsa si psa zavolal, ale podle Ivany Smolíkové nespolupracoval. Zda je pes očkovaný, rodina nevěděla, a volala policii. „Stáli jsme na ulici asi hodinu, než jsem dceru odvezla k lékaři," říká Ivana Smolíková.

Kvůli incidentu byla několikrát na policii a jako zákonný zástupce poškozené také najala právníka. „Soused se nám doteď neomluvil, neudělal žádné vstřícné gesto," dodala matka.

Případ byl posléze rozdělen na dva přestupky – jeden souvisí s únikem psa z pozemku a druhý s pokousáním. Postupně je řešil městský úřad v Křimicích, Krajský úřad a nyní je mají na stole znovu Křimice. Podrobnosti však úředníci nesdělili s tím, že věc není uzavřená. To se ale může brzy změnit. Lukáš Jirsa totiž k jednání nechodí a omlouvá se.

Přesně po roce se případ odloží a nebude hrozit ani pokuta. „Pokud se incidentem nezačnou zabývat úřady, po roce je to promlčené. A pokud začaly, po roce případ skončí," vysvětluje advokát František Koranda. Uzavření případu protahují odvolání obou stran. Jirsovo proti verdiktu, Smolíkové proti tomu, že dcera už není vedena jako poškozená, ale jen jako svědek.

„Nechápu tu logiku. Pes je jeho, ačkoli teď dokonce tvrdí že ne, policie u toho byla, ale nedomůžete se ničeho. S majitelem nehne dokonce ani veterinární správa," podivuje se žena. Ošetřující lékař si vyžádal vyšetření psa, zřejmě kvůli vzteklině. Jirsa jej nedodal, dostal pokutu a odvolal se. Deník jej o vyjádření požádal, on je ale odmítl poskytnout.

Tereze Smolíkové zůstala na incident památka v podobě malé jizvy, čtyřnohých chlupáčů se ale naštěstí nebojí. „Ze sousedova psa mám od té doby ještě větší respekt. Když takhle kousne bez důvodu, není něco v pořádku," říká.

Ve čtvrtek odpoledne se koná další jednání. „Jak dopadne, netuším, ale mám z toho obavy. Nechci, aby to skončilo smetené ze stolu," říká Smolíková. Právník Koranda poškozeným radí podat na dotyčného žalobu o náhradu škody, případně újmu na zdraví. „Pak je promlčecí lhůta dva roky," radí plzeňský advokát.