Vše se odehrálo v noci z 5. na 6. dubna 2019 v Klatovech. Podle obžaloby vše začal Kurka, který dal u restaurace Segafredo pěstí Ondřeji P. Pak se na dotyčného měli vrhnout Herman a Radič, bít ho pěstmi a kopat do něj. Sám Radič pak napadl mladíkova kamaráda Romana H., jenž mu šel na pomoc.

Další bitka se odehrála na náměstí, kde Herman a Radič napadli Dušana J. a Jiřího J. „Doběhli je a začali je mlátit. Jeden z napadených upadl na zem, druhý mu šel na pomoc. Útočníci je mlátili pěstmi, kopali do nich,“ popsal taxikář, který vše viděl. Do třetice měli Herman a Radič u obchodní akademie zaútočit na Róberta O. a Jiřího B. „Atakovali mě pěstmi i nohama. Byl jsem potlučen na hlavě i hrudi, doma jsem si poležel čtyři, pět dnů,“ řekl soudu Róbert O. Kromě něj vyslechl soud i dalších dvanáct poškozených či svědků. Ti se shodli, že negativní roli sehrály dívky, které útočníky doprovázely. Jedna měla dokonce k napadení přímo vyzvat.

Z obžalovaných se k soudu dostavili jen Kurka a Herman. Radič se omluvil, ale již dříve policistům řekl, že byl opilý a nic si nepamatuje. „Dal jsem jen jednu facku, pak jsem odešel,“ uvedl u soudu Kurka, který připustil, že měl po pití rumu přes jedno promile, ač má soudně požívání alkoholu zakázáno. „Je to strašně dávno, skoro nic si nepamatuji. Byl jsem pod vlivem alkoholu. Něco se stát mohlo, ale nikoho jsem nekopal a nešlapal mu na hlavu,“ prohlásil Herman.

Ilustrační foto.
Školy se chystají na návrat žáků. Prokousávají se manuály, připravují testování

Podle soudního znalce z oboru zdravotnictví ale do nejméně dvou poškozených útočníci kopali. Jeden dostal kopanec do hlavy, mohl tak být přímo ohrožen na životě.

Herman byl v minulosti odsouzen jednou, za řízení pod vlivem drog. Kurka hned čtyřikrát, mimo jiné za pokus těžkého ublížení na zdraví či za výtržnictví. Radič byl jednou trestán na Slovensku, dostal podmínku za sexuální vykořisťování dětí, k tomu ale soud nemohl přihlédnout. Senát v čele se soudkyní Martinou Šimánkovou uložil Radičovi a Hermanovi shodně tříleté tresty, podmíněně odložené na zkušební dobu čtyř let. Kurka si musí odpykat 240 hodin obecně prospěšných prací, jinak půjde za mříže. V případě Kurky a Hermana je rozsudek pravomocný.