Policisté zajistili v Chebu a Plzni zhruba deset kilogramů drogy metamfetamin, tedy pervitinu, velkoobjemovou varnu, chemické látky, statisíce korun i nelegálně držené střelné zbraně. Kvůli rozsáhlé výrobě drog stíhají deset lidí vietnamské národnosti. Operace měla krycí název Měsíc, v její závěrečné fázi 1. a 2. záři provedli policisté 14 prohlídek domů a jiných prostor, řekl dnes ČTK ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Všem obviněným hrozí trest osm až 12 let vězení, všichni jsou ve vazbě.

Prověřování trestné činnosti pachatelů, na němž se podílely útvary krajských ředitelství Plzeňského a Karlovarského kraje, trvalo téměř rok. "Policistům se podařilo zadokumentovat fungování organizované skupiny pachatelů, ustanovení osob, které nelegální obchod s drogami organizovaly a financovaly, a dalších zájmových osob, a byly také rozkryty způsoby pašování nelegálních látek," uvedl ředitel.

V pronajatém statku na odlehlém místě na Tachovsku kriminalisté v květnu odhalili a zajistili velkou laboratoř k výrobě pervitinu, jejíž výrobní kapacita se odhaduje na 45 kilogramů látky na jedno vaření. Pachatelé využívali tablety s obsahem pseudoefedrinu. Pervitin pak zprostředkovávali dalším lidem. Kde všude drogu prodávali, je předmětem vyšetřování, uvedl Frydrych.