Ten dospěl k závěru, že zneužití pravomocí úřední osoby nebylo prokázáno a policista zákon neporušil. Rozsudek je pravomocný, státní zástupkyně může podat už jen dovolání.

Policista, kterému za zneužití pravomocí hrozilo až pět let za mřížemi, zákon neporušil už podle rozsudku soudu z roku 2018. Po odvolání státního zástupce však odvolací soud toto rozhodnutí zrušil a vrátil věc zpět Okresnímu soudu Plzeň-město, který Horváthovi vyměřil roční podmíněný trest.

Ve věci ve čtvrtek znovu rozhodoval Krajský soud v Plzni, který tento verdikt zrušil a věc postoupil plzeňskému krajskému ředitelství policie. „Zažalovaný skutek není trestným činem, avšak uvedený orgán by ho mohl posoudit jako kázeňský přestupek,“ uvedl předseda senátu.

Následky prasklého vodovodního potrubí v Dobřanské ulici v Plzni
Havárie potrubí uzavřela Dobřanskou ulici

Horváth, který slouží u policie už 20 let, byl obžalován z toho, že měl od policisty vykonávajícího v roce 2016 silniční kontrolu v Lipnici na Plzeňsku požadovat, aby dokument o kontrole pozměnil v tom smyslu, že řidič byl vyzván k provedení třetí dechové zkoušky, avšak ten ji odmítl. Horváth to podle obžaloby učinil proto, aby nemohl být ve správním řízení řidič uznán vinným z řízení vozu pod vlivem alkoholu.

Obžalovaný odmítal, že by po mladém policistovi požadoval falšování dokumentu. "Neměl jsem žádný důvod něco falšovat. Řidiče neznám," vypověděl u soudu.

"Kvitujeme, že soud pochopil, že se nejedná o trestný čin a policista může být dál ve výkonu služby," uvedl obhájce.

Mladý policista, který prováděl silniční kontrolu a později dokumenty pozměnil, už dostal podmíněný trest a u policie skončil. Na vše se přišlo, neboť kontrolovaný řidič si vše nahrával.

Ledňáček byl v pořádku a vrátil se do přírody
Ledňáček se vrátil k řece