Takto rozhodla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) po prověřování případu jednání dvou příslušníků Policie ČR při zákroku proti řidiči osobního automobilu v Plzni. K incidentu došlo vloni 21. září.

Záběr z kamery vozidla
FOTO: Jediné bliknutí vozu a tajní policisté skoro stříleli

„Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin. A je také dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala konkrétní osoba,“ uvedl mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Z uvedených důvodů proto vyšetřovatel GIBS zahájil trestní stíhání jednoho z dvojice příslušníků Policie ČR a 15. února 2018 ho obvinil z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Za to mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.

Druhý policista, který jel při incidentu v automobilu, na nějž řidič blikal, se podle GIBS trestného činu nedopustil. Podle Mitáčka je trestní stíhání policisty je vedeno na svobodě. 

Podvodník. Ilustrační foto
Podvodník obral o peníze řadu firem v několika krajích

Advokát poškozeného řidiče Ronald Němec k rozhodnutí GIBS uvedl, že spáchání každého trestného činu je smutná okolnost, ale když se toho dopustí vysoký policejní důstojník, je to tragédie. "Na druhou stranu oceňujeme, že je možné se domoci spravedlnosti i proti vysokému policejnímu činiteli," uvedl Němec. 

Služební funkcionář zahájil řízení o zproštění výkonu služby

"Od Generální inspekce bezpečnostních sborů jsme obdrželi cestou Policejního prezidia ČR dokumenty, které se týkají zahájení trestního stíhání policisty zařazeného na Krajském ředitelství policie Plzeňského kraje. Po prostudování materiálů zahájil příslušný služební funkcionář, v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, řízení ve věcech služebního poměru o zproštění výkonu služby," informovala policejní mluvčí Plzeňského kraje Martina Korandová.