Zkušený gólman, který vystřídal několik prvoligových klubů včetně Baníku Ostrava a za mistrovskou Plzeň nastoupil i v předkole Ligy mistrů, čelil žalobě za ohrožení pod vlivem návykové látky. Bolka pocházejícího z Ostravska přistihla policie silně opilého za volantem automobilu. Stalo se tak letos o prázdninách v Ostravě.

Hráč se před soudem ke všemu přiznal a vyjádřil lítost. „Volala mi moje žena, se kterou jsme čekali dítě. Měli jsme dva týdny před porodem. Řekla mi, že krvácí. Bohužel jsme s kamarádem nesehnali taxíka. V tom stresu jsem situaci špatně vyhodnotil, sedl jsem do vozidla a jel za ní,” uvedl Bolek, který podle svých slov předtím vypil osm dvanáctistupňových piv. „Nyní vím, že to byla veliká chyba. Největší v mém životě,” dodal Bolek, kterému soud nakonec uložil dvouapůlletý zákaz řízení a pokutu ve výši 150 tisíc korun. Bolek i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání. Rozsudek je tak pravomocný.

Hlídka Bolka zastavila 7. července krátce před čtvrtou hodinou ranní v Ostravě-Hrabůvce. Dechová ukázala, že má v sobě 2,14 promile. Při další zkoušce provedené o několik minut později se na displeji objevila hodnota 2,26 promile.

ZRUŠENÝ PŘÍKAZ

Soud původně Bolka před několika měsíci potrestal ve zrychleném řízení trestním příkazem, který umožňuje rozhodnout „od stolu” bez projednání případu. Bolek tehdy dostal tříletý zákaz řízení a 150 tisíc korun pokuty. S tím ale nesouhlasil a podal si takzvaný odpor. Tříletý zákaz řízení se mu zdál totiž přísný. Tím byl trestní příkaz automaticky anulován a soud nařídil hlavní líčení. To začalo v úterý a po několika desítkách minut skončilo vynesením výše uvedeného verdiktu.

REAKCE

Když se o Bolkově prohřešku dozvědělo v létě vedení Viktorie Plzeň, sáhlo k tvrdým opatřením. Vydalo také tiskovou zprávu, ve které chování svého hráče odsoudilo.

„Hráč se dopustil vážného prohřešku, který nemíníme tolerovat. Za své jednání byl ihned tvrdě potrestán v rámci klubových možností a pravomocí. Byla mu udělena velmi vysoká pokuta a provedena další interní opatření,“ uvedl tehdy generální manažer klubu Adolf Šádek a dodal: „Nic na tom nemění ani fakt, že se vše odehrálo během hráčova osobního volna. Pro všechny členy Viktorie Plzeň platí jasná pravidla, jak se mají chovat a reprezentovat klub navenek,“ dodal Adolf Šádek.

Bolek za své chování omluvil prostřednictvím tiskového prohlášení. Ani sypání popelu na hlavu mu ale nepomohlo. Následovalo vyřazení z kádru a poté přesun na hostování do Baníku Sokolov, kde dosud působí.

DALŠÍ

Bolek není jediným prvoligovým fotbalistou přistiženým při jízdě v opilosti. Do problému se například dostal i jiný plzeňský hráč Aleš Čermák, který boural opilý v době, kde oblékal dres Sparty. A maléry se nevyhýbají ani zahraničním hvězdám. Před několika týdny hřešil útočník Evertonu a bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace Wayne Rooney. Policie ho zastavila 1. záři nedaleko jeho domova. Hodnota alkoholu překročila povolený limit. Rooney přišel na dva roky o řidičák, musí také odpracovat sto hodin veřejně prospěšných prací.

Mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR.
Český fotbal povede Malík. Volbu provázely pískot i tvrdá Peltova slova