Na deset let do nejpřísnějšího typu věznice poslal v pátek Krajský soud v Plzni šedesátiletého Zdeňka Jana z Klatov. Muže, který teprve loni opustil brány věznice, kde si odpykával dvanáctiletý trest za smrt své manželky, uznali soudci vinným z těžkého ublížení na zdraví. Jano totiž brutálně napadl svou padesátiletou družku. Tu lékaři zachránili, z následků útoku se však stále lečí.

K incidentu došlo letošního 15. ledna kolem 17. hodiny v bytě v jednom z domů v Masarykově ulici v Klatovech. Jano přišel domů opilý a domníval se, že jeho družka měla doma cizího muže. I když to nebyla pravda, Jano začal řádit jako smyslu zbavený. Rozbíjel nábytek, házel jídlo z lednice a pak zaútočil i na svou družku. „Bil ji pěstmi, kopal do ní a pak ji zbil dřevěnou nohou od stolu," uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková. Jano též vzal do ruky kuchyňský nůž a ženě hrozil, že ji zabije.

Žena ho prý vyprovokovala

Obžalovaný před soudem odmítl vypovídat a vyjadřoval se pouze k provedeným důkazům. Celý incident však zlehčoval a tvrdil, že žena jej k útoku vyprovokovala, odmítl také, že by družku napadl dřevěnou nohou od stolu. Soudci ovšem vycházeli především výpovědi poškozené a také lékařských zpráv a znaleckých posudků, na noze od stolu navíc byly stopy s DNA profilem poškozené.

Zdeněk Jano je podle soudu speciálním recidivistou na násilnou trestnou činnost. „Naposledy vedl útok proti své manželce násadou od koštěte, následky ovšem byly mnohem horší než tentokrát, neboť Janova manželka tehdy zemřela," řekla Růžičková. Tragická událost se odehrála v lednu 2003 v domě v Habří u Blovic. Motivem byla stejně jako nyní žárlivost. Soudci tehdy Jana za útok poslali na dvanáct let za mříže. Muž brány věznice opustil teprve loni v lednu.

Poté, co se dostal na svobodu, bydlel v azylovém domě, později se nastěhoval do bytu ke své družce. Žárlivé scény a násilnosti byly podle zjištění soudu na denním pořádku.

Rozhodnutí zatím není pravomocné

„To, že se takového útoku, který je navíc velice podobný tomu dřívějšímu, dopustil rok po odpykání trestu, obžalovanému velice přitěžuje," pronesla Růžičková s tím, že soudní senát musel toto zohlednit při výměře trestu. Janovi hrozilo pět až dvanáct let za mřížemi, soudci mu nakonec vyměřili deset let vězení. „Vzhledem k osobě obžalovaného, u něhož můžeme resocializaci považovat za zcela vyloučenou, jsme museli přistoupit k takovému trestu, abychom dostatečně ochránili společnost," vysvětlila Růžičková přísný verdikt.

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Jano si ponechal lhůtu pro podání odvolání, stejné stanovisko zaujal i státní zástupce.