Salackiho kontroloval revizor vloni v červnu, když jel směrem do centra. Mladý muž mu nepředložil platnou jízdenku za sebe ani za přepravovaného psa, neboť ji neměl. Dohodli se, že na další zastávce oba vystoupí, což učinili, Salacki však nesouhlasil s pokutou ve výši 500 korun a nepředložil ani doklady.

Když byl upozorněn, že bude přivolána policie, dal se na útěk, revizor ho ale doběhl a opět požádal o úhradu 500 korun či předložení dokladů. „Načež obviněný ve snaze vymanit se, vytáhl svazek klíčů se zavíracím nožem, který se slovy „já tě varuji, pusť mě“ otevřel. Když byl revizorem vyzván k tomu, aby nůž pustil, reagoval slovy „naposledy tě varuju, pusť mě, nebo tě bodnu“, přičemž stále držel otevřený nůž, jímž naznačoval bodnutí proti střední části těla revizora,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Marie Čechová s tím, že Salacki nůž uschoval do kapsy až poté, co byl upozorněn revizorem, že vše nahrává na služební diktafon. Při čekání na policii pak pracovníka PMDP vulgárně urážel. Výrazy, které použil vůči jeho matce, babičce či přítelkyni, nejdou publikovat ani s tečkami.

Ukrajinec, obviněný z pokusu vraždy, u plzeňského soudu.
Cizinec brutálně pobodal v Plzni krajana. Soud ho vzal do vazby

U plzeňského městského soudu se mladík, který stanul na lavici obžalovaných poprvé, přiznal. „Bylo to nešťastné, ujely mi nervy. Lituji toho, už se to nestane,“ slíbil Salacki, který uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, díky níž vyvázl s mírným potrestáním. Dostal dvouletý trest, podmíněně odložený na stejnou zkušební dobu. Senát v čele se soudcem Vladimírem Žákem dohodu schválil.

Útoků je více

Mluvčí PMDP René Vávro Deníku řekl, že napadení revizorů nejsou žádnou výjimkou. „Nadávky jsou na denním pořádku, časté jsou i strkanice. Co se týče závažnějších napadení, registrovali jsme v letech 2019 a 2020 po čtyřech případech. Vloni jich bylo už jedenáct, letos zatím šest,“ uvedl s tím, že evidováno je i několik napadení nožem, v jednom případě dokonce i mačetou. „Nejčastější je úder pěstí, v jednom případě dostal revizor úder boxerem. Nejzávažnější případ, na nějž si vzpomínám, byl, když se revizorovi po ráně pěstí od cestujícího rozbily brýle, které poškodily oko. Dodnes na něj téměř nevidí. Útočník si odpykal několik let ve vězení,“ uzavřel Vávro.