„Na udělení milosti má prezident právo a nikdo mu do toho nemůže mluvit. Hovoří se o tom už několik týdnů, takže mě ta informace nepřekvapila,“ odpověděl Polák na dotaz Deníku. Již v minulosti měli králové a monarchové právo na udělení milosti, aby mohli zmírňovat či změkčovat tvrdost zákona. „Jedná se o prezidentovo ústavní právo a s tím souvisí i jeho odpovědnost,“ vysvětlil Polák. Případ podle něj není nijak výjimečný. „Soudil jsem i horší případy. Určitě jde ale o nejvíce medializovanou kauzu,“ je přesvědčen.

Čelil výhrůžkám

Obavy z možné pomsty dnes nepociťuje. A jak sám říká, něco takového nelze vyloučit u žádného z odsouzených. „Když se budeme bavit o výhrůžkách smrtí, tak jsem se setkal s daleko horšími výhrůžkami v jiných případech než v kauze Kajínek. I když tato kauza negativně zasáhla naši rodinu, především moje rodiče, kteří v době Kajínkova útěku čelili anonymním telefonátům. Na jejich adresu mi ještě den před Kajínkovým dopadením přišel dopis signovaný jeho jménem. Byla v něm namalovaná šibenice s postavičkou s mým jménem,“ uvedl Polák. Před lety si prý připouštěl spíše možnost útoku některého ze zfanatizovaných Kajínkových příznivců. „Dnes strach nepociťuji,“ řekl s tím, že vždy tu byla reálná možnost Kajínkova podmínečného propuštění.

Ilustrační foto.
Podnikatel Vlasák: Kajínek to neudělal, tak proč má být zavřený?

Obavy dnes nemá ani Polákův kolega, další plzeňský soudce Tomáš Bouček, který zamítl Kajínkovy žádosti o obnovu řízení. Naposledy tomu bylo v červenci 2015.

Tlak médií i veřejnosti

„Ještě před lety, když jsme projednávali první a druhou obnovu řízení, jsem tu situaci vnímal jinak, a to jako podstatně horší. Kolem té záležitosti se dělo spoustu věcí včetně velmi nepříjemných, které se osobně dotýkaly mě a mé rodiny. Dnes tenhle pocit nemám,“ řekl Deníku soudce. Kajínkův případ podle něj byl a stále je odlišný od jiných kauz hlavně svou medializací. „V době projednávání návrhů na obnovu řízení byl na soud, potažmo na mě jakožto předsedu senátu, vyvíjen velký tlak z řad médií i veřejnosti včetně toho, že jsem čelil různým výhrůžkám,“ uvedl Bouček. Soudy však podle něj rozhodly podle práva. Udělení milosti vnímá jako prezidentovo svaté právo. „Všichni včetně mě bychom ho měli respektovat,“ podotkl.