Lenka T. (35), která nyní bydlí v Sušici, ale dopadla lépe. Za to, že nechávala doma svoje dcery i několik dní bez jídla i peněz, takže trpěly hlady, a za to, že dívky neposílala do školy, ji klatovský soud potrestal podmínkou.

Lenka T. se třemi dětmi ve věku od 10 do 14 let bydlela na ubytovně v Horažďovicích. Když poznala nového přítele, začala za ním jezdit na Sušicko a dívky nechávala doma samotné. Většinou na dva až tři dny, jednou odjela dokonce na celé dva týdny. Holčičkám ale nechala jen trošku jídla, která jim nestačila, neměly ani peníze na nákup jiného. Často hladověly, musely hledat pomoc u sousedů. Ti se snažili dětem pomáhat, dávali jim zbytky od oběda, instantní polévky či sušenky. Trvalo to dva měsíce.

Ludvík Pouza a Martina Valentová na klatovské radnici.
FOTO, VIDEO: Kastelánskou svatbu koronavir nepřekazil. Řekli si ano

NECHODILY DO ŠKOLY

„Lenka T. dále zcela lhostejným přístupem k plnění svých rodičovských povinností, nedostatečným dohledem nad nezletilými dětmi nezajišťovala řádně školní docházku svých dcer,“ uvedla dále v obžalobě státní zástupkyně. Každá z holčiček tak během února a března 2019 nasbírala více než sto neomluvených hodin. A to přesto, že Lenka T. již byla za špatnou docházku svých dětí do školy v roce 2018 potrestána v přestupkovém řízení pokutou.

POMOHLA LÍTOST

Pomohlo jí, že se k činu doznala, svého jednání litovala a že dosud nebyla soudně trestána. „Za ohrožování výchovy dítěte jí byl uložen trest ve výši šesti měsíců, který ji byl podmíněně odložen na zkušební dobu 18 měsíců,“ řekla Deníku soudkyně Martina Šimánková, která rozhodla trestním příkazem, tedy bez nařízení hlavního líčení. Verdikt nyní nabyl právní moci.

Pár rysů na silnici u Prášil.
Holčička má zážitek, pozorovala z auta kočkující se rysy na silnici