Jeho matka Lenka K. (66) Marii fackovala, zakazovala chodit bez doprovodu ven a stýkat se s lidmi a vulgárně jí urážela. Neurvale se chovala i ke své vnučce Barboře, které zakazovala vycházet mimo domov. Když dívka neudělala správně domácí práce, uhodila ji a sprostě nadávala. Vše se odehrálo v Krsech.

Za týrání osob žijících ve stejném obydlí ve čtvrtek Okresní soud Plzeň – sever potrestal Pavla K. a Lenku K. podmínkami. Trýznitel dostal vězení 30 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř let, ženu soud potrestal třemi lety se zkušební dobou na pět let a nařídil jí uhradit své vnučce nemajetkovou újmu 100 tisíc korun. „Soud chvíli uvažoval o nepodmíněném trestu pro Lenku K., protože její chování bylo děsivé. Kdyby jí však soud uložil nepodmíněný trest, tak by se rodina zhroutila," vysvětlil předseda senátu Radek Vydra.

Podle něj Lenka K. vládla několikačlenné rodině pevnou rukou a měla v ní hlavní slovo. Vyžadovala také respekt a poslušnost od ostatních. „Tato rodina s trochou nadsázky vykazuje znaky sekty s guru Lenkou K., k níž se všichni modlí, vše musí být podle ní. Jde o osobu s potřebou vládnout ostatním a má submisivní roli," řekl Vydra.

Soudce je přesvědčen, že Lenka K. jednotlivé členy rodiny zničila. „Pavel K. byl pod jejím vlivem a přejímal její modely chování. Výchovu dětí přenechal své matce, jednal ve vleku své matky a lze ho vnímat jako její oběť. Děti se z následků chování Lenky K. zřejmě nedostanou," konstatoval Vydra s tím, že rodina byla ženou zmanipulována a označil je za oběti vymývání mozků. „Když se jí někdo postavil – jako Barbora – tak byl vyvržencem od sekty rodiny K.," tvrdil soudce.

Podle znaleckého posudku je Pavel K. nevyzrálou osobností, rodičovsky nekompetentní a má sklony k afektivnímu chování. Barbora a Marie K. trpí lehkou mentální retardací a mají tendenci k podřizování.

Lenka K. Marii několikrát vyhazovala z domu i s jejími dětmi, které nazývala parchanty.