Zvířata byla ve velmi zuboženém stavu. Chovatelku, obžalovanou z týrání zvířat a nedovoleného podnikání, se nedařilo dostat před soud od minulého září, opakovaně se z líčení omlouvala. Až nyní přišla.

Množírny byly odhaleny v létě 2018 v panelákovém bytě v Plzni na Vinicích a v domku v Sedleci u Starého Plzence. Tam byla objevena i mrtvá zvířata. „Psi byli drženi v chovných prostorech i klecích. Granule měli mezi výkaly, takže je museli vyzobávat. Voda byla velmi znečištěná,“ řekl tehdy Deníku ředitel Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj Václav Poláček. Pejskům později našlo plzeňské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nové majitele.

Ilustrační foto.
Od července lidé projedou celým krajem za 72 korun

Obžaloba, která nyní zazněla u plzeňského městského soudu, viní Wastlovou z toho, že v nevyhovujících podmínkách chovala nejméně 97 psů, a nutila je k výkonům, které neodpovídaly jejich fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračovaly jejich síly, a to zejména na poli reprodukce. Psi měli nedostatek potravy i vody, a když už něco dostali, bylo to kontaminováno výkaly či močí. „Omezovala svobodu pohybu nutnou pro psy, a toto omezování způsobilo utrpení zvířete. Držela trvale v přepravních boxech či klecích, které mají sloužit pouze pro přechodné a krátkodobé umístění zvířat, větší počet jedinců v jednom takovém zařízení, přičemž klece ještě stály na sobě, takže psi umístění v horních klecích vyměšovali na psy v dolních klecích,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně. Žena měla zvířatům dělat i krvavé zákroky a podávat jim nevhodné preparáty. Kšeftováním s čivavami a kříženci, které prodávala za 5 až 25 tisíc korun, si podle obžaloby přišla na více než 800 tisíc korun. Wastlová ale před soudem vinu odmítla.

Líčení bude pokračovat v červenci, kdy budou slyšeni svědci.

Nehoda u Dolanského mostu
U Dolanského mostu skončilo auto na střeše