Roman Vladař (47) přistoupí zezadu k majiteli klatovské autodopravy a začne zákeřně bodat. Jeho bývalý šéf, kterému zasadil čtyři rány, je na místě mrtev. To je jedna ze tří vražd, které vloni policisté vyšetřovali v Plzeňském kraji. Druhá se odehrála v Dolcích na jihu Plzeňska, kde muž, ročník 1957, zastřelil svoji spící milovanou stařičkou matku a pak vedle spáchal sebevraždu. Třetí se stala v chatové oblasti u Kožlan na severním Plzeňsku, kde 24letý mladík zranil 47letého muže tak vážně, že zemřel v nemocnici.

Kromě toho museli policisté řešit i sedm pokusů o nejzávažnější trestný čin – pobodání na Rokycansku, podříznutí střepem na Klatovsku a další. Počet dokonaných i nedokonaných vražd je tak za posledních deset let druhý nejvyšší po roce 2017. Např. v roce 2019 policie evidovala těchto skutků jen pět. Další čísla jsou ale už pozitivnější. Celková kriminalita v kraji poměrně výrazně poklesla, v čemž sehrála zásadní roli koronavirová omezení. I přes nižší počet trestných činů přesahuje škoda, která byla vloni v kraji trestnou činností způsobena, částku jedné miliardy korun.

„Za dvanáct měsíců minulého roku evidovali policisté v Plzeňském kraji celkem 8996 trestných činů, z nichž se jim podařilo objasnit 4005,“ zbilancovala mluvčí Hana Kroftová. Doplnila, že na loňských statistických číslech má neodmyslitelný podíl koronavirová pandemie, která byla spojena s mnoha omezujícími nařízeními a opatřeními. Nepatrný podíl má na poklesu kriminality i novelizace trestního zákoníku, kdy u některých trestných činů došlo ke změ-ně hranice výše škody z pěti na deset tisíc korun. I když v kraji klesla kriminalita o 12,9 procenta, nepatří v ČR mezi premianty. Těmi jsou Praha a sousední Karlovarský kraj, kde počet trestných činů klesl bezmála o čtvrtinu.

Chotíkov, Petiční místo, iniciativa chcípl PES
Hospody na protest otevřely, podnik v Chotíkově přišla zkontrolovat policie

V PLZNI ZLOČINCŮM NAHRÁVÁ ANONYMITA

Přes čtyři tisíce trestných činů se vloni staly v Plzni, která je podle policistů v rámci našeho kraje nejvíce zatížena kriminogenními faktory – je tam velká fluktuace obyvatel a anonymní prostředí. Naopak nejméně skutků evidovali policisté na územním odboru Rokycany.

Statistika dále prozrazuje, že na území Plzeňského kraje bylo v roce 2020 evidováno 667 násilných trestných činů, mezi nejčastější patřily případy úmyslného ublížení na zdraví (172), nebezpečné vyhrožování (130) a loupeže (68). Policisty oproti roku 2019 více zaměstnaly případy mravnostního charakteru, jichž řešily 172, o 30 více. Nejčastěji se kriminalisté zabývali případy znásilnění a pohlavního zneužívání (shodně po 41). Stejně jako v předchozích letech vládly i přes pokles počtu případů i vloni statistikám majetkové delikty. Jen tzv. krádeží prostých bylo 2332.

POSVÍTÍ SI NA DROGY

Co se týče letošního roku, bude podle ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslava Vilda jednou z hlavních priorit drogová problematika. „V této souvislosti je pro nás také důležitá oblast silničního provozu, a to řízení motorových vozidel pod vlivem omamných a psychotropních látek. Dále nemůžeme podceňovat ani problematiku migrace, které se budeme rovněž v následujícím období věnovat,“ přislíbil Vild.