Plzeňanům je případ Petra Šipikala dobře známý. Odehrál se totiž na rušné Americké třídě v Plzni. U stánku s grilovanými kuřaty se začal opilý Šipikal hádat s několika osobami, pak došlo ke rvačce, obžalovanému tekla z brady krev. O chvíli později šel Šipikal směrem ke Klubu 21, kde došlo k tragédii.

Šipikal od začátku soudních jednání tvrdí, že ho u stánku napadlo víc lidí najednou a u Klubu 21 na něj někdo volal, jestli nechce zbít ještě víc, proto utíkal pryč a volal policii s tím, že je napadený a má u sebe nůž. Schválně to prý říkal dost nahlas, aby jej čtyři útočníci slyšeli. Ti se na něj po chvíli stejně vrhli a on se prý přesile pouze bránil. „Někoho jsem zranil, utíkal jsem pryč. Jeden z nich z nich mě dohonil a mlátil mě židlí do doby, než přijela policie,“ uvádí se ve výpovědi obžalovaného.

Soud však uvěřil verzi poškozených, která se od té Šipikalovy značně liší a je podle něj nehoráznou lží. Antonín Penc (20), kterému čepel nože pronikla do břicha, tvrdí, že když si šel zakouřit před Klub 21, viděl muže (Šipikala), který před chvílí hrubě urážel jeho přítelkyni u stánku s kuřaty. „Smál se a pořád nás provokoval. Pak vytáhl nůž a bodl mě. To samé udělal i s Houdkem,“ vysvětloval soudu Penc.

Fotbalistu Martina Houdka (26) zasáhl útočník přímo do pravé srdeční komory. Houdek v té chvíli ztratil vědomí a začal boj o jeho život. „Muž nezemřel je díky okamžité lékařské pomoci,“ podotkl předseda senátu Milan Štejr. Podle něj toto hrálo velkou roli při překvalifikování skutku na vraždu.

Houdek má dodnes má zdravotní komplikace.

Šipikal musí dle verdiktu soudu zaplatit i odškodné. Pojišťovně 300 tisíc korun. Dvěma poškozeným dohromady 70 tisíc korun.