Dva a půl roku odnětí svobody s odkladem na pět let. Takovýto trestv pondělívyměřil plzeňský krajský soud teprve dvacetiletému Martinu Navrátilovi z Kaznějova. Rozsudek je pravomocný, neboť se proti němu ani jedna strana neodvolala.

Obžaloba vinila mladého muže z toho, že od konce prázdnin 2006 souložil se čtrnáctiletou dívkou a umožnil jí a její kamarádce kouřit marihuanu. Navrátil, který pracuje jako řidič u jedné kaznějovské firmy, vypověděl, že se zmíněnou dívkou od konce prázdnin 2006 chodil. „Někdy v listopadu jsme se spolu vyspali, ona to chtěla. Věděl jsem, že je jí čtrnáct, ale udělal jsem to proto, že jsem ji měl rád,“ vypověděl obžalovaný.

Týden poté mu prý dívka sama řekla, že by si mohli dát cigaretu marihuany. „Pak jsme ji kouřili tak jednou týdně,“ uvedl. Psychiatrický posudek obžalovaného je příznivý. „Netrpí žádnou duševní chorobou ani poruchou. Není nebezpečný pro společnost a nepotřebuje podstoupit žádnou léčbu,“ stojí ve znaleckém posudku.

Dnes už více než patnáctiletá dívka odmítla před soudem vypovídat, proto byl přečten spis z přípravného řízení. „Rozešla jsem se s ním, protože se ke mně nechoval hezky. O tom, že je mi čtrnáct, věděl. Marihuanu nám poskytoval zadarmo,“ sdělila dívka.

Tvrdila také, že ji obžalovaný připravil o panenství. Ten se naopak bránil tím, že to není pravda, protože sama dívka, která v době, kdy chodila s Navrátilem, dostala trojku z chování, mu řekla, že pohlavní styk už měla.

Její kamarádka, která konopí několikrát kouřila s nimi, vypověděla, že mladík cigaretu nikomu nenutil, ale pokládal ji na zem, odkud si ji každý bral, jak chtěl.