Příběh vystřižený jako z mafiánské ságy připomíná kauza, kterou v úterý začal projednávat Krajský soud v Plzni. Na lavici obžalovaných usedli Jindřich Schmied st. a ml., Miroslav Merta a Jaroslav Klein, kteří měli vloni v Sadově u Karlových Varů brutálně zmlátit čtyřiadvacetiletého Martina V.

Podle obžaloby Schmied st. 19. října 2014 kolem 16. hodiny po hádce v kanceláři napadl poškozeného dřevěnou holí. Když Martin V. vyběhl ven, na dvoře ho pěstmi srazil k zemi Schmied ml. Poté ho s Kleinem odtáhli do dílny, kde mu lepenkou znehybnili ruce a dál Martina V. mlátili. „Poškozenému nohy svázali provazem a pak pověsili hlavou dolů. Pokračovali v útocích, i když křičel bolestí. Do hrudi ho střelili vzduchovkou," četla obžalobu státní zástupkyně Václava Brýdová.

Hlavou dolů visel několik hodin, pak ho umyli a oblékli a připoutali k posteli. „Nosili mu vodu a chléb a na WC mohl s doprovodem. 24. října se vyvlékl a dostal se na benzinku, odkud zavolal policii," dodala.

Martin V. dodnes trpí fyzickými i psychickými následky. Nepostaví se na patu a nezvedne špičku. „Prožíval strach o život. Trpí posttraumatickou poruchou a poruchami spánku," řekla státní zástupkyně.

Soudní senát včera vyslechl Jindřicha Schmieda st. a Jaroslava Kleina. Podle obou byl Martin V. problematický a nezodpovědný. U Schmiedů, kteří provozují pouťové atrakce, rozvážel členy rodiny na prodejní trhy. „Vyhodil jsem ho poté, co nepřivezl holky z trhů. Byla to nezodpovědnost," vysvětloval Jindřich Schmied st., o němž další obžalovaný, Jaroslav Klein, před soudem mluvil jako o šéfovi.

„O dva dny později mě prozváněl, volal jsem zpět. Chtěl mě vzít zpátky. Souhlasil jsem. 17. října měl odvézt holky na trh, ale nebyl k sehnání. 19. října jsem přijel domů a Martin stál se synem a Mertou na dvoře. Říkal jsem mu, ať odejde. Přišel za mnou do kanceláře a opakoval jsem mu, že jsem s ním skončil. Chtěl půjčit 10 tisíc korun a byl agresivní. Tahali jsme se o hůl. Volal jsem na syna, ale neslyšel. Martin mě řachnul do zátylku," vyprávěl Schmied st.

Kolotočář je přesvědčen, že Martin V. chtěl v útoku pokračovat. „Proč za mnou běžel šedesát metrů, když ven to měl deset metrů. Chtěl mě znovu napadnout," tvrdil Schmied.

Před soudem se bránil jakémukoliv nařčení. „Jak jsem mohl něco spáchat, když jsem byl rád, že jsem rád. Motala se mi hlava a zvracel jsem," konstatoval třiapadesátiletý muž.

Sedmatřicetiletý Jaroslav Klein soudu popsal svoji roli v brutálním případu. Se Schmiedem ml. odvlekl Martina V. do dílny s pokynem svázat ho. „Podal jsem pásku Jindrovi mladšímu. Pak jsem měl jít ven a v dílně zůstali oni tři a Martin. Za pár minut za mnou přišel Merta, abych přinesl provaz. Když jsem přišel podruhé, Martin visel na elektrické kočce. Měl monokl a šlice a modřiny na těle. Schmied mladší mi podal nůž, abych 
ho rozvázal a ´šéfe´ mi nakázal Martina umýt," popisoval Klein.

Podle něj Schmied st. nešel pro ránu daleko. „Od něj jsem několikrát dostal pohlavek. Když mu ruplo v kouli, dal mi i pěstí. Zůstával jsem u něj ze strachu. ´Šéfe´ je mrcha pomstychtivá, má dlouhé prsty a mohl bych skončit hůř než Martin," bál se Klein.

Soud pokračuje ve středu výpověďmi Merty a Schmieda ml.