Krajský soud v Plzni ve čtvrtek zprostil viny tři úřednice plzeňské trojky (ÚMO 3), které figurovaly v kauze jezírka ve Škodalandu. Ženy byly obviněny ze zneužití pravomocí úřední osoby a porušení pravomoci při správě cizího majetku. První z žen Zdeňce Anýžové hrozilo pět až dvanáct let vězení nebo propadnutí majetku. Renátě Hádkové a Evě Hubené pak tři až deset let.

V případu se jednalo o veřejnou zakázku v hodnotě 17,5 milionu korun. Obžaloba tvrdila, že taková částka nemohla být při stavbě jezírka proinvestována. Anýžové bylo kladeno za vinu, že jako vedoucí oddělení investic v rámci odboru výstavby a posléze v rámci majetkového odboru, opatřila společnosti Aqua Varia neoprávněnou výhodu, která spočívala v možnosti uzavření smlouvy o dílo s obvodem. Společnost Aqua Varia byla zjednodušeně řečeno vybrána jako vítěz výběrového řízení neoprávněně. Anýžová se nařčení bránila. „Neměla jsem rozhodovací pravomoc.“

Její slova potvrdil i soudce Jan Špeta: „Anýžová pouze vybrala nabídku, která měla nejnižší cenovou nabídku. Tak jak to bylo v pravidlech soutěží ÚMO 3. Takže jakým způsobem mohla porušit svou povinnost?“ O tom, které firmy se zúčastní výběrového řízení, rozhodovala pětičlenná komise, v níž vedle Anýžové seděl i bývalý starosta trojky Jiří Strobach a místostarosta Stanislav Kopáček.

Model nové podoby Americké ulice
V díře po Inwestu smí vyrůst domy i ulice

„Některé osoby, které vystupovaly jako svědkové nebo jsou jejich jména známá z vyšetřovacího spisu, jsou přinejmenším ve stejné pozici jako obžalované. Na nás to činí takový dojem, že se jednalo z hlediska politického spektra o vyřizování jakýchsi účtů mezi politickými garniturami,“ sdělil své pocity soudce. Mimochodem bývalý starosta ÚMO 3 Jiří Strobach odmítl vypovídat z důvodu obav přivození trestního stíhání sobě či osobám blízkým.

Podle Špety se nedá hovořit o trestném činu, protože samotný poškozený (ÚMO 3) tvrdí, že žádná škoda nevznikla. „Rozhodnutí o zakázce nebylo vůlí úřednic a to, že jejich jména figurovala na nějakém dokumentu neznamená, že byly odpovědné. Plnily pouze roli obslužného personálu a nevystupovaly tedy ve věci jako úřední osoby. A pokud by vystupovaly, tak jejich počínání nebylo úmyslné.“

Jako první na případ upozornila bývalá starostka a později místostarostka Jaroslava Maříková. Ta byla letos v lednu z funkce místostarostky odvolána na popud hnutí Jiřího Strobacha. Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu odvolal.