Tenkrát, v polovině devadesátých let, skutečně nebyly tyto české vozy mezi zloději v kurzu. Jenže dnes je rok 2012 a Škoda Octavia se v nelichotivém žebříčku nejvíce kradených značek aut vyšplhala až na samotný vrchol. Jen v Plzni jich od začátku letošního roku zmizelo patnáct.

„Policisté stále častěji řeší případy ukradených vozidel. Jen za první dva měsíce se v Plzni ztratilo devětatřicet automobilů. K nejkradenějším patří Škoda Octavia, která drží první místo. Další pozici má Škoda Fabia. Druhou nejčastěji kradenou značkou jsou vozidla Volkswagen, konkrétně typy Passat, Golf a Transporter,“ informovala nás mluvčí plzeňských policistů Martina Korandová.

Jak vyplývá ze statistik, které policie poskytla, nejproblematičtější lokalitou je v Plzni Lochotín. Zloději si totiž auta vybírali nejvíce v ulicích Sokolovská, Rabštejnská a v aleji Svobody.

„Bohužel není možné, aby policisté hlídali každé zaparkované vozidlo v Plzni, a proto je důležité, aby si sami majitelé uvědomili, že za svůj majetek zodpovídají jen oni. Většina lidí má zabezpečené obydlí a své další cennosti si také hlídá. Stejně tak by to mělo být i u automobilu,“ připomněla Korandová.

Podle ní je důležité zamykání řadicí páky. Majitelé vozů by také měli zvážit možnost investice do skrytého vypínače pro palivovou soustavu nebo autoelektřinu.

„U vozidel vyšší pořizovací hodnoty by měli motoristé přemýšlet o elektronickém zabezpečení. Dnes je na trhu několik firem, které dodávají různé komponenty, záleží jen na vás, jaký si vyberete. Vhodné jsou tzv. GPS locatory, které vám v případě odcizení následně pomohou s vyhledáním automobilu. Dokonce již jeden telefonní operátor má ve své nabídce tento produkt, který vám pomůže ohlídat nejen vaše ratolesti, ale i motorová vozidla,“ poradila řidičům mluvčí.

Bohužel se ale kriminalisté občas setkávají i s tím, že vozidlo má dokonalé zabezpečovací prvky, ovšem majitelé je ne vždy využívají a tím pádem je auto výzvou pro zloděje.

„Pokud chceme minimalizovat riziko krádeže, musíme najít vhodné místo na parkování. Pokud má někdo možnost zaparkovat vozidlo na hlídaném parkovišti či v garážích, měl by ji využít. Pokud parkujete na ulicích v plzeňských sídlištích, snažte se ponechat vozidlo na osvětlených místech, tam, kde je větší koncentrace osob,“ dodala Korandová.